Το φαινόμενο ELIAS και οι μετρήσεις της βροχής που έπεσε καταδεικνύει την άμεση σχέση των τριών περιοχών και την αλληλεξάρτηση τους και μάλιστα ως “συγκοινωνούντα δοχεία”σε περίπτωση βροχής και μάλιστα μετά από την αποψίλωση κάποιων περιοχών, λόγω φωτιάς.
Στην Αράχωβα καταμετρήθηκε το υψηλότερο ποσοστό σε όλες τις περιοχές που ήταν της τάξεων των High rain rate 195,2 mm/h στις 05:50,με storm total 130mm το ξημέρωμα της 27ης Σεπτεμβρίου στο Λιβάδι Παρνασσού επίσης είχαμε μέτρηση ιδιαίτερα υψηλή στα High rain rate 182,8 mm/h στις 04:10 με storm total 131.4 mm της ίδιας ημέρας.
Αντίθετα στην Αντίκυρα στις 05:10 είχαμε μόνο High rain rate 82,8 mm/h με storm total 86.4 mm,υψηλή αλλά όχι τόσο υψηλή για τις ζημιές που υπέστη. Δυστυχώς δεν έχουμε μέτρηση από το Στείρι ,ίσως γιατί ο μετεωρολογικός σταθμός να μην έχει επισκευασθεί λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς.
Βρίσκοντας το έδαφος καμένο του Διστόμου και του Στείρι , μην ξεχνάμε και τις προηγούμενες φωτιές κάτω από το Δίστομο που έπληξαν την περιοχή της Παραλίας Διστόμου ,πριν ένα χρόνο.
Έτσι το παραλιακό μέτωπο του δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας (Δ-Α-Α) δέχθηκε τα λιγότερα ύψη βροχής, αλλά τα φερτά υλικά από το βουνό και η βροχή που ήταν πάνω από τα ανώτερα όρια κατέστρεψε περιουσίες κατοίκων που βρισκόντουσαν χιλιόμετρα πιο μακριά, αλλά στην λεκάνη υποδοχής των ορμητικών νερών. Και επίσης έναν δήμο που έχει βγάλει όλα τα συνεργεία έξω για να αποπλημμυρίσει την περιοχή του Στειρίου, της Παραλίας Διστόμου και της Αντίκυρας,ενώ επιπλέον η Παραλία Διστόμου όπως και η Αντίκυρα, έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό.
Απο της Χρύσα τσεπραηλίδου