ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζονται για το ποιος θα επιβάλλει μεγαλύτερη φορολόγηση
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Παπαδάκη
Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές η συζήτηση που γινόταν κυρίως στα ΜΜΕ ήταν μακριά από τις ανάγκες και τα βασικά επίδικα των πολιτών -αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει όποιος διεκδικούσε την εκλογή του με σταυρό, είτε στην Περιφέρεια και στην Αθήνα- οι πολίτες πολύ προσεκτικά ζύγισαν αυτά που έκαναν τα πολιτικά κόμματα, που έλεγαν για την Ελλάδα της επόμενης μέρας και τη γέφυρα του ποιος τα λέει και τι έκανε, όσο είχε την ευθύνη διακυβέρνησης του Κράτους.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία, η θετική ψήφος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι Έλληνες πολίτες εκτίμησαν πως αυτά που τους λέμε για την Ελλάδα της επόμενης μέρας είναι αυτά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Ο τρόπος με τον οποίον θα αυξήσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, τις αποδοχές τους, ο τρόπος με τον οποίον θα βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το Ε.Σ.Υ., ο τρόπος με τον οποίον θα μεγαλώσουμε τον πλούτο και τη διανομή του στην ελληνική κοινωνία, ο τρόπος με τον οποίον θα ενισχύουμε το κύρος της χώρας.
Αυτό που γίνεται τώρα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής περιόδου, είναι θετικό: ότι δηλαδή συγκρούονται δύο διαφορετικές σχολές σκέψης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, το υπόδειγμα πολιτικής και διακυβέρνησης. Από τη μια έχουμε την πεντακάθαρη άποψη της Νέας Δημοκρατίας για τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να προχωρά η ανάπτυξη, ένα μείγμα που πέτυχε πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας και ταυτόχρονα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, όλων των στρωμάτων της, στη δύσκολη περίοδο των κρίσεων: μείωση της ανεργίας, ίδρυση καινούριων εταιριών, ενίσχυση ευπαθών ομάδων κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Από την άλλη, έχουμε έναν ανταγωνισμό σε επίπεδο Αντιπολίτευσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: στη φοροεπιδρομή, στην αφαίμαξη της κοινωνίας της δημιουργίας, στο ξεζούμισμα κάθε προσπάθειας που οδηγεί στην προκοπή. Με πράγματα που ξεκινούν από υπερφορολόγηση μεγάλων δήθεν εταιρειών, χωρίς κανέναν να λέει ποιες είναι, αγνοώντας πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Αγνοώντας ότι η ελληνική οικονομία προέρχεται από μια πολύ μεγάλη φάση αποεπένδυσης, ότι για να έχεις μείωση της ανεργίας, εισόδημα, για να δημιουργήσεις πλούτο, πρέπει να δώσεις κίνητρα που να λαμβάνουν υπόψη τι γίνεται στον κόσμο, πώς θα δημιουργήσεις πλούτο για να τον διανείμεις μετά.
Τα φυσικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας φορολογούνται πολύ λιγότερο από την προηγούμενη τετραετία. Η πολιτική είναι σύγκριση. Καταργήσαμε 50 φόρους, μειώσαμε ασφαλιστικές εισφορές, μειώσαμε τέσσερις μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές στη μισθωτή εργασία, μειώσαμε το φόρο στο 22%, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα στο 55%, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης σε όλους, μειώσαμε κατά 35% τον ΕΝΦΙΑ. Όλα αυτά σε επίπεδο φορολογικό συνιστούν μια τεράστια ενίσχυση του εισοδήματος.
Οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν, ανάλογα με τη δυνατότητα του καθενός, σε όλες τις κλίμακες. Παντού, αυτό δεν αμφισβητείται. Δεν λέμε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα ή ότι ξαφνικά είναι όλοι πλούσιοι. Με το κράμα πολιτικής που εφαρμόσαμε το προηγούμενο διάστημα, όχι σε ήρεμα νερά -γιατί αυτό το ξεχνάμε, θα έλεγα «έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μας»- δεν παραδοθήκαμε. Δεν ρίξαμε «λευκή πετσέτα». Οδηγήσαμε την κατάσταση έτσι ώστε να είναι η ελληνική κοινωνία το 2023 καλύτερα από ότι ήταν το 2019. Αυτό δεν φαίνεται μόνο από τις καταθέσεις, αλλά από τη μείωση της ανεργίας, τους λιγότερους φόρους. Από τη μία έχουμε αυτήν την καθαρή άποψη και από την άλλη μία τρικυμία που «βρέχει» μόνο φόρους.
Για το ΠΑΣΟΚ δεν μπορώ να απαντήσω γιατί για να απαντήσει κάποιος, πρέπει να ανατρέψει και στα προγράμματα. Είχαν ένα πρόγραμμα και το απέσυραν. Είναι φοβερό, μυθικό. Απέσυραν το πρόγραμμα που είχαν για την οικονομία για να μην μπει κάποιος μέσα και τους ρωτάει συγκεκριμένα πράγματα. Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαμε, μας έλεγαν «θα δούμε», «θα υπερφορολογήσουμε», «θα βρούμε». Η χώρα για το επόμενο διάστημα έχει ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο, όχι μόνο γιατί αυτές είναι οι προβλέψεις και οι υποχρεώσεις που έχουμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί αυτή είναι και η απαραίτητη προϋπόθεση για την επενδυτική βαθμίδα. Αυτός είναι ο δημοσιονομικός χώρος είναι περίπου 1,3 δισ. για την επόμενη χρονιά, όταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι χοντρικά γύρω στα 20 δισ. και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απαντήσει κανείς.
Για την έμμεση φορολογία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι κατά τη διάρκεια της τετραετίας, ανάλογα με το πώς πηγαίνουν τα πράγματα και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών, όταν με ασφάλεια αισθανθούμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάποια παρέμβαση εκεί, θα το εξετάσουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει προς μια κατεύθυνση να είναι αποδοτική.
Το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι απολύτως κοστολογημένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε καθόλη τη διάρκεια της τετραετίας ότι «ερχόμαστε και επιδοτούμε τους πλούσιους, την ακρίβεια, χωρίς να επιστρέφουμε πίσω μέρισμα ή χωρίς να ενισχύουμε τους πολίτες». Οι πολίτες άκουσαν όλη αυτή την ιστορία που δεν εδράζεται στην πραγματικότητα πολλές φορές από τον κ. Τσίπρα, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή, στα πάνελ.