Τη Δευτέρα 8 Μαΐου στις 18:00 θα ψαλεί μικρός Εσπερινός και Αγιασμός ενώ στις 19:30 ο Μέγας Εσπερινός, με αρτοκλασία και Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου και στις 22:30 Ιερά Αγρυπνία στην Κρύπτης της Αγίας Βαρβάρας.
Την Τρίτη 9 Μαΐου στις 07:00 Όρθρος-Θεία Λειτουργία και στις 19:00 Εσπερινός, Παράκληση του Αγίου και Κτιτορικό Μνημόσυνο.
Η περίφημη Μονή του Οσίου Μάρτυρα Νικολάου του Νέου, Αη Νικόλας στα Καμπιά για τους ντόπιους, που χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα, γιορτάζει στις 9 Μαΐου , το Μετόχι του Οσίου Λουκά θα φορέσει τα καλά του για άλλη μια χρονιά, αλλα φέτος χωρίς τους περιορισμούς του κορωναιού και θα γιορτάσει με τους πιστούς του και όσους αγαπούν το συγκεκριμένο μέρος.
Ένα μοναστήρι που θα πρέπει να επισκεφθείς έστω μια φορά αν ζείς στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα στην γιορτή του.
Περιγραφή:
Ο Άγιος Νικόλαος στα Καμπιά, ναός του 12ου αιώνα και καθολικό ομώνυμης μονής, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Ορχομενό, ανάμεσα σε αγρούς. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, υπήρξε μετόχι της Μονής του Οσίου Λουκά. Το μοναστηριακό συγκρότημα έχει τετράγωνη κάτοψη με τα κελλιά των μοναχών να αναπτύσσονται γύρω από μεγάλη αυλή, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος. Το μνημείο ανήκει στην παραλλαγή του λεγόμενου σύνθετου οκταγωνικού αρχιτεκτονικού τύπου, τον οποίο χαρακτηρίζει ο ευρύς τρούλλος που στηρίζεται σε οκτώ ογκώδεις πεσσούς, όπου οι δύο δυτικοί πεσσοί έχουν αντικατασταθεί με κίονες. Kάτω από τον Άγιο Νικόλαο διαμορφώνεται υπόγεια κρύπτη που φέρει ενδιαφέροντα τοιχογραφικό διάκοσμο του τέλους του 13ου αιώνα. Από τις παραστάσεις της κρύπτης ξεχωρίζει η μορφή του ιδιαίτερα αγαπητού στη Βοιωτία αγίου, του Ιωάννη Καλοκτένη, που υπήρξε μητροπολίτης της Θήβας με μεγάλο κοινωφελές έργο, και πέθανε νωρίτερα από την τοιχογράφηση της κρύπτης, στα τέλη του 12ου αιώνα. Ο ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και πιο ενδιαφέροντα βυζαντινά μνημεία του 12ου αιώνα. Ξεχωρίζει για την εξαιρετικά επιμελημένη διαμόρφωση των εξωτερικών του όψεων, καθώς έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά από λαξευτούς λίθους, που δεν προέρχονται όπως συμβαίνει συχνά την περίοδο αυτή από αρχαία μνημεία της περιοχής, αλλά έχουν εξορυχθεί και λαξευθεί ειδικά για την ανέγερσή του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο γλυπτός του διάκοσμος, όπως τα κιονόκρανα των δύο κιόνων στο δυτικό του τμήμα, που μιμούνται τα κιονόκρανα του ναού της Παναγίας του Οσίου Λουκά, ή το σχεδόν ολόγλυφο περιστέρι στο παράθυρο της αψίδας.