Προεκλογική αυτή η Άνοιξη του 2023 και η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει καθώς και οι δημότες, το πρόβλημα της αποψίλωσης των οικοπέδων τους στον ιστό της πόλης. Σε έναν ανεμοστρόβιλο αυξήσεων ,με υποχρεώσεις που δεν καλύπτονται έχουν προστεθεί και τα χόρτα που μετα τις εκλογές θα είναι εκεί και θα αποτελέσουν ίσως εστίες πυρκαγιάς ή εστίες μόλυνσης.
Εκτός από τα πρόστιμα που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα του πολίτη στην δράση αυτή ,τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω, είναι σημαντικότατος και ο κίνδυνος χρήσης γεωργικών φαρμάκων ,που ως αόρατος εχθρός, έρχεται για να “λύσει” το πρόβλημα αλλά εντελώς ανορθόδοξα και παράνομα, θέτοντας την δημόσια υγεία σε κίνδυνο, έναν αόρατο κίνδυνο που έχει πολλές άσχημες επιπτώσεις στην υγεία μας .Γι’ αυτό αν δείτε να ψεκάζουν μέσα στην πόλη οικόπεδα με χόρτα, καλέστε αμέσως το τμήμα Υγιεινής της Περιφέρειας και σταματήστε την χρήση. Δεν υπάρχει κανένα σκεύασμα που να μπορεί να σκοτώσει τα ζιζάνια- χόρτα και να είναι φιλικό προς τον άνθρωπο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στα χωράφια και σε απόσταση πάνω από 50 μέτρα από Σχολεία, Ιδρύματα κ.τ.λ. όπως περιγράφει η νομοθεσία.
Σύμφωνα με την Δρ. Seneff, το glyphosate, η δραστική ουσία που περιέχεται σε ορισμένα φυτοφαρμάκα (όπως το raundap ) είναι ενδεχομένως “ ο πιο σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη πολλών χρόνιων ασθενειών και καταστάσεων που έχουν επικρατήσει στις δυτικές κοινωνίες” που περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε: Αυτισμό,αλλεργίες,καρδιαγγειακή νόσο,παχυσαρκία,κατάθλιψη,στειρότητα,νόσο του Parkinson και πολλά άλλα.
Ψεκασμοί εντός οικισμών και λοιπών ειδικών περιοχών .
Ελαχιστοποιείται ή ακόμα και απαγορεύεται η χρήση γεωργικών φαρμάκων εντός οικισμών και λοιπών ειδικών περιοχών.
Ως ειδικές περιοχές χαρακτηρίζονται αυτές που βρίσκονται κοντά σε κατοικίες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και αυτές που χρησιμοποιούνται από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ή από το ευρύ κοινό, όπως δημόσια πάρκα και κήποι, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής, σχολεία και παιδικές χαρές.
Στις παραπάνω περιοχές εφαρμόζονται κατά προτεραιότητα μέτρα βιολογικού ελέγχου και χρησιμοποιούνται γεωργικά φάρμακα χαμηλού κινδύνου.
Οι ελάχιστες αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ ζώνης ψεκασμού γεωργικών φαρμάκων και ειδικής περιοχής, ορίζονται ως εξής:
Οι αποστάσεις ψεκασμού στις περιπτώσεις γειτνίασης του ψεκαζόμενου χώρου με κατοικία αναφέρονται στην απόσταση από το πλησιέστερο κτίσμα.
Αν αναφέρονται διαφορετικές οδηγίες ασφαλείας στην έγκριση κυκλοφορίας ενός γεωργικού φαρμάκου, εφαρμόζονται οι οδηγίες αυτές.
Η χρήση γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες που κατέχουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή από κατόχους τίτλου σπουδών, που επέχει θέση του ανωτέρω αναφερόμενου πιστοποιητικού
Οι προβαίνοντες σε ψεκασμούς στις παραπάνω αναφερόμενες περιοχές, θα πρέπει να ενημερώνονται από τον επιστήμονα που εξέδωσε την συνταγή χρήσης των γεωργικών φαρμάκων και τον υπεύθυνο επιστήμονα του καταστήματος προμήθειας γεωργικών φαρμάκων και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση, που αναγράφεται στην ετικέτα της συσκευασίας τους.
Επιπλέον, υποχρεούνται να προβαίνουν πριν από κάθε ψεκασμό σε έγγραφη ενημέρωση, να αναρτούν δηλαδή στο χώρο που θα γίνει ο ψεκασμός έντυπη ανακοίνωση τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εφαρμογή, ώστε οι περίοικοι να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Τι γίνεται στους δήμους με τους αργοπορημένους
Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της καταγραφής των οικοπέδων και στην ενημέρωση των πολιτών για την επιβολή προστίμου ,που ανέρχεται στα 200€ για τον μη καθαρισμό των οικοπέδων τους που βρίσκονται εντός πόλη-οικισμού. Οι πολίτες θα πρέπει η να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους ,διαφορετικά αναλαμβάνει ό δήμος και μπαίνει στα οικόπεδα και τα καθαρίζει. Η νέα διάταξη (20/2023) διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της αντίστοιχης περσινής (Μάρτιος 2022) – με την οποία η πολιτεία είχε νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα του καθαρισμού οικοπέδων μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους -, δίνοντας στους δήμους ενισχυμένες αρμοδιότητες παρέμβασης για τον καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών, ιδίως σε επείγουσες περιπτώσεις υψηλού και άμεσου κινδύνου πυρκαγιάς.
Η διάταξη για τη μέθοδο «αντιπύρ» – Τι προβλέπεται για τον καθαρισμό οικοπέδων
Με τη διάταξη του 2022, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών υποχρεούνταν να προβαίνουν σε καθαρισμούς μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Με τη νέα διάταξη, η πολιτεία προσανατολίζεται στην επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα. Ταυτόχρονα, η νέα διάταξη αναμένεται να ρυθμίσει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την εφαρμογή των παραπάνω, ενώ η υποχρέωση από πλευράς πολιτών να συντηρούν καθαρά τα οικόπεδά τους θα έχει ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1/5-31/10).
Οι δήμοι
Με τη σειρά τους οι δήμοι θα πρέπει να μεριμνούν σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης των ιδιωτών να προβαίνουν σε καθαρισμούς από 1 έως 30 Απριλίου και να συντηρούν καθαρά τα οικόπεδά τους έως τέλος Οκτώβρη. Στις υποχρεώσεις των δήμων, με την επικείμενη διάταξη, αναμένεται να εμπίπτει πρώτον η ενημέρωση των υπόχρεων μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους (μόνο για φέτος καταληκτική ημερομηνία θα θεωρηθεί η 28η Απριλίου), δεύτερον η διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων (ύστερα από καταγγελία ή αυτεπαγγέλτως) καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και τρίτον η διαδικασία αυτεπάγγελτου καθαρισμού σε περίπτωση μη τήρησης της συγκεκριμένης υποχρέωσης από τους ιδιώτες. Εφόσον ο δήμος διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, στους δημότες μπορεί να παρέχεται, κατόπιν σχετικού αιτήματός τους, η διενέργεια καθαρισμού από τις δημοτικές υπηρεσίες με χρέωση της δαπάνης στο όνομά τους ή από ιδιωτική εταιρεία με την οποία ο δήμος έχει συνάψει σχετική σύμβαση.
Κυρώσεις
Για τους παραβάτες, με τη νέα πυροσβεστική διάταξη θα προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις. Συγκεκριμένα, αναμένεται ο δήμος να επιβάλλει πρόστιμο 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ, ενώ θα τους χρεώνει και τη δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού. Αν ο ιδιώτης συμμορφώνεται εντός 10 ημερών από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, τότε το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 50%. Μετά το πέρας του δεκαημέρου, ο δήμος θα προβαίνει εντός 5 ημερών σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των ακαθάριστων οικοπέδων κατά προτεραιότητα, βάσει κινδύνου. Ειδικά για περιφραγμένους χώρους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο δήμος θα παρεμβαίνει για την άρση του κινδύνου με αυτεπάγγελτο καθαρισμό, κατόπιν αιτήματος προς την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διενέργεια σχετικής αυτοψίας.