Να μην τολμήσει να αγνοήσει η κυβέρνηση τις αντιρρήσεις της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών
Με Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα, και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, και την οποία συνυπογράφουν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητώ απαντήσεις για τη σχεδιαζόμενη οριοθέτηση «Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών» (ΠΟΑΥ) στη θέση «Βουρλιά» της Θίσβης του Δήμου Θηβαίων, δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του λιμανιού στο Βαθύ, αλλά και των παραλιών Σαραντίου, Αγίου Νικολάου, μέχρι και τα όρια της Αλυκής, αναφέρει σε ενημερωτικό τς δελτίο η Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου, στο οποίο επισημαίνει τα εξής:.
¨Η συγκεκριμένη ΠΟΑΥ φαίνεται ότι θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη εύθραυστο φυσικό περιβάλλον, μη λαμβάνοντας υπόψη τη «φέρουσα ικανότητά» του, αλλά και θα υπονομεύσει τις προοπτικές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Γι’ αυτό εξάλλου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και σε οργανώσεις και συλλόγους, όπως είναι ο Σύλλογος Γυναικών «Τίφες», ο Οικιστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αλυκής «Αργώ», η Επιτροπή Πολιτών Αλυκής, ο Ναυτικός Όμιλος Αλυκής Βοιωτίας, ο Σύλλογος Ξηρονομαίων, και η Επιτροπή Πολιτών Χωστίων-Σαραντίου. Επίσης, οι Τοπικές Κοινότητες, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων, αλλά και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) που διοργάνωσε και σχετική ημερίδα, έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά, ενώ είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εάν εγκριθεί τελικώς η ΠΟΑΥ.
Δυστυχώς, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έδωσε θετική γνωμοδότηση, μολονότι υπάρχει σαφής πολιτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που προβλέπει πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα των Τοπικών Κοινοτήτων, Δημοτικών Συμβουλίων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών…
Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένες να λάβουν υπόψη τις τεκμηριωμένες ενστάσεις του ΔΣ του Δήμου Θηβαίων, των Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και των οργανώσεων, και να μην προχωρήσουν σε μία ακόμη ενέργεια που επιβαρύνει το περιβάλλον, δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της παραγωγικής δραστηριότητας και υπονομεύει τις προοπτικές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της Θίσβης!¨
Η Ερώτηση είναι διαθέσιμη εδώ: