Γιώργος Μουλκιώτης: «Συνεχίζεται μετά από 40 μήνες η εκκρεμότητα στο έργο αποκατάστασης, στον αρχαιολογικό χώρο Σιφών Αλυκής»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με την οποία ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, είχε επαναφέρει στη Βουλή το πρόβλημα που δημιουργεί εδώ και 40 μήνες η κατάπτωση βράχων στον αρχαιολογικό χώρο Σιφών Αλυκής Βοιωτίας, η κ. Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού αναφέρει, επικαλούμενη την γραφειοκρατική διαδικασία, ότι:
«Παρότι το έργο της αντιμετώπισης των κατολισθήσεων στο σύνολο του βραχώδους εξάρματος των Σιφών Αλυκής, στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν αρχαία, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΥΠΠΟΑ, […], το ΥΠΠΟΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα, και ειδικότερα:
– Στις 6-10-2020 εγκρίθηκε, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η Γεωλογική και Γεωτεχνική Μελέτη στερέωσης βραχωδών πρανών, σταθεροποίησης βραχωδών πρανών αρχαιολογικού χώρου ακροπόλεως Σιφών (Τιφών) Αλυκής …. η οποία ανατέθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας με πόρους του ΥΠΠΟΑ.
– Εν συνεχεία, το 2021 η ΕΦΑ Βοιωτίας προχώρησε στην ανάθεση εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης εφαρμογής. Στην ανωτέρω μελέτη περιλαμβάνονται οι τεχνικές προδιαγραφές και η κοστολόγηση των εργασιών κατασκευής των μέτρων σταθεροποίησης των βραχωδών πρανών της ακρόπολης Σιφών (Τιφών)….. με συνολικό κόστος 1.612.537,48 ευρώ με ΦΠΑ.»
Περαιτέρω η Υπουργός, αναφέρεται στην έγκριση υλοποίησης του έργου «Επείγουσες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες στο δίπυλο ακρόπολης Σιφών Αλυκής», όσον και στην έγκριση υλοποίησης του έργου «Επείγουσες εργασίες στερέωσης και σύνταξης μελετών για την προστασία και αποκατάσταση δυο αρχαίων πυλών της ακρόπολης Σιφών Αλυκής και των βραχωδών πρανών» και των δυο έργων απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Βοιωτίας.
Τέλος, η Υπουργός παραπέμπει στον Δήμο, ως αρμόδιο για την υλοποίηση του έργου αντιμετώπισης των κατολισθήσεων στις περιοχές που δεν υπάρχουν αρχαία, όπως και στους Δήμο και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για τον ορισμό εκπροσώπων που θα συμμετέχουν στην Ομάδα εργασίας για την εκπόνηση της Μελέτης Σχεδίου Διαχείρισης Αλυκής.
Ο Γιώργος Μουλκιώτης, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Έχει παρέλθει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και η κατάσταση ευρίσκεται σε εκκρεμότητα, όπως το διαπιστώνει κάθε πολίτης και κάτοικος της περιοχής. Επειδή και από την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού δεν προκύπτει κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης, φοβούμαι μήπως η χρονίζουσα γραφειοκρατία καταστεί αιτία περαιτέρω βλαβών στον αρχαιολογικό χώρο Αλυκής, όσον και για την συνέχιση αδυναμίας αξιοποίησης και ανάδειξής του».