Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης ΚΟ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εξ΄αρχής ανέφερε ότι, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της, περί μεταρρυθμιστικών νομοθετημάτων, η Κυβέρνηση δεν πείθει ούτε για τις προθέσεις ούτε για την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι:
- Με την Νέα Δημοκρατία τρία χρόνια στο τιμόνι της χώρας, η αυτοδιοίκηση παραπαίει, με το Ανθρώπινο Δυναμικό των Δήμων και των Περιφερειών να βιώνει ζοφερές καταστάσεις.
- Η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα αρνητική στις μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήθελε την Αυτοδιοίκηση ως «μακρύ χέρι» της Κεντρικής Κυβέρνησης.
- Η υποστελέχωση θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλή άσκηση των αρμοδιοτήτων και στην εξυπηρέτηση των πολίτων, καθιστώντας «Γολγοθά» το έργο των εργαζομένων, ενώ το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας» προκαλεί εκρηκτικές καταστάσεις.
- Όσον αφορά την στελέχωση σε τακτικό προσωπικό, για τις μόνιμες προσλήψεις οι οποίες, μετά από μακρά καθυστέρηση, συμπεριλήφθηκαν στην Προκήρυξη 13K/2021 δεν έχουν εκδοθεί αποτελέσματα, ενώ για τις μόνιμες προσλήψεις του 2022, ο βαθμός ικανοποίησης των αιτημάτων των Δήμων και των Περιφερειών ως προς την έγκριση εκκίνησης διαδικασιών πρόσληψης νέου προσωπικού, ανέρχεται σε 24,5% και 38,8% αντίστοιχα.
- Για την αξιολόγηση του προσωπικού, οι νέες μεταβολές μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4940/2022 δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς, ακόμα και η ΚΕΔΕ προειδοποιεί ότι η εφαρμογή του προτεινόμενου συστήματος αξιολόγησης είναι εφικτή μόνο σε μεγάλους δήμους δεδομένου ότι οι μεσαίοι και ιδίως οι μικροί δήμοι έχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό.
- Ο κοινωνικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποβαθμίζεται με τις καθυστερήσεις στην προκήρυξη 4Κ/2020 για το «Βοήθεια στο Σπίτι», που ενώ δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2020, τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα εκδοθήκαν τον Φεβρουάριο του 2022, αφήνοντας εκτός Προσωρινών Πινάκων δεκάδες από τους νυν –πολυετούς υπηρετούντες- εργαζόμενους.
- Η πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» χρειάζεται μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, ενώ η προκήρυξη, η οποία κατέληξε με 2.909 θέσεις, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το σύνολο των αναγκών. Η Κυβέρνηση, ωστόσο, απαντά γενικά και αόριστα ότι, εάν και εφόσον υπάρξουν σχετικά αιτήματα στον προγραμματισμό προσλήψεων που θα γίνει στο μέλλον, θα τα εξετάσουν.
- Δεν υπάρχει προγραμματισμός της Κυβέρνησης ούτε για την ενίσχυση των υπόλοιπων κοινωνικών υπηρεσιών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως των Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας (Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων, Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών), οι οποίες βρίσκονται και αυτές σε δεινή θέση:
- Ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 λήγει η χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ για τις πρώτες δομές, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη έως σήμερα για παράταση των δομών εντός του ΕΣΠΑ 2014-2020, ώστε να μην κλείσουν.
- Στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2021-2027 οι δομές έχουν προβλεφθεί να συνεχίσουν την λειτουργία τους, όμως οι διαδικασίες κινούνται αργά και δεν έχει προβλεφθεί και κατοχυρωθεί νομικά ότι θα συνεχίζει να εργάζεται το υφιστάμενο προσωπικό, δηλαδή περισσότεροι από 2000 εργαζόμενοι.
- Η έλλειψη προσωπικού, ειδικότερα στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, όπου απασχολούνται δύο (2) άτομα σε κάθε δομή, είναι πρωτοφανής, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την επέκταση του δικτύου δομών σε όλους τους δήμους και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστεγίας.
- Η ουσία της αποκεντρωμένης διοίκησης είναι να καταφέρει, να μετατραπεί σε ένα οργανωμένο σύστημα τοπικής διακυβέρνησης με ισχυρούς οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και η ενίσχυσή τους δεν προκύπτει με «μπαλώματα», αλλά με ουσιαστικά, ρεαλιστικά και αποτελεσματικά μέτρα.
- Αυτοδιοίκηση με όραμα και όχι με διαχειριστές.