«Ο νόμος που εισηγείται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνιστά άλλη μια απόδειξη επικοινωνιακού περιτυλίγματος χωρίς ουσία»
Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, Βουλευτή Βοιωτίας και Τομεάρχη Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου Υπουργείου Υγείας
Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση νομοσχεδίου Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι, με το νομοθέτημα της, η Κυβέρνηση δεν καταφέρνει να δώσει λύσεις στις παθογένειες που εμποδίζουν τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ενιαίου και ισχυρού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας:
- Δεν δίνει σοβαρές λύσεις στα μείζονα προβλήματα:
- της υποστελέχωσης,
- της απουσίας συντονισμού και διασύνδεσης των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μεταξύ τους, με τα νοσοκομεία αναφοράς αλλά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση,
- των ελλείψεων σε υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό,
- των μεγάλων γεωγραφικών ανισοτήτων στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών,
- της πρόσβασης σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες,
- της σχεδόν ανύπαρκτης προαγωγής της υγείας και της πρόληψης.
Επεσήμανε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο:
- Προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις κλάδων και οργανικών θέσεων, χωρίς σχέδιο, χωρίς συναίνεση, χωρίς χαρτογράφηση των υγειονομικών αναγκών ανά γεωγραφική περιοχή και ανά μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Η εφαρμογή του προϋποθέτει πληθώρα κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) και προεδρικού διατάγματος, αδιευκρίνιστου χρόνου έκδοσής, με αποτέλεσμα να παραπέμπεται ουσιαστικά «στις ελληνικές καλένδες».
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί ατμομηχανή της δημόσιας υγείας και οφείλει να είναι δυναμική, σύγχρονη, γρήγορη, ευέλικτη και τεχνολογικά άρτια.
Οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν της επιτρέπουν να αντιληφθεί ότι είναι τόση η αγωνία για το παρόν, η αβεβαιότητα για το αύριο, η απελπισία και η σύγχυση για τις προοπτικές που περιμένουμε να δημιουργηθούν, που η κοινωνία «βυθίζεται» συνεχώς σε τέλμα, καθώς σημαντικά κεκτημένα του κοινωνικού κράτους αναιρούνται.
Για να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση, πατήστε εδώ.