Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Κλιματικό Νόμο.
Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι με το νομοθέτημα της, η Κυβέρνηση διατυμπανίζει την θέσπιση ενός κλιματικού νόμου, ενώ στην πραγματικότητα το νομοθέτημά της δεν λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις και τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα.
Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας:
- Επαναλαμβάνονται στόχοι που ήδη ισχύουν από τη νομοθεσία της ΕΕ, ενώ αφήνεται ανοιχτή η αναθεώρηση των ενδιάμεσων στόχων προς το χειρότερο.
- Η φύση δεν αναδεικνύεται ως προτεραιότητα και συστατικό για τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης.
- Η κλιματική δημοκρατία δεν έχει καθοριστικό ρόλο, καθώς η διαβούλευση και η συμμετοχή δεν έχουν ενταχθεί οργανικά στον κλιματικό νόμο. Δεν υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής Περιβάλλοντος και ουσιαστική πρόνοια για τον ελληνικό κλιματικό νόμο, όπως συμβαίνει με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς κλιματικούς νόμους.
- Ο ρόλος της επιστημονικής κοινότητας είναι εξαιρετικά αδύναμος στο σύστημα κλιματικής διακυβέρνησης.
- Το νομοσχέδιο δεν περιέχει τίποτα το ουσιαστικό για την δίκαιη μετάβαση των τομέων και των περιοχών που αναπόφευκτα θα θιγούν από τις στρατηγικές μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική κρίση.
- Δεν υπάρχει καμία στοχοθεσία για την ενίσχυση της ενεργειακής δημοκρατίας και του ρόλου των πολιτών στην παραγωγή καθαρής ενέργειας για αυτοκατανάλωση.
- Δεν ενσωματώνονται οι στόχοι της ΕΕ και το μέτρο για την υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια (με κάλυψη άνω των 250 τ.μ.) ως το 2026, σε υπάρχοντα δημόσια και εμπορικά κτίρια (με κάλυψη άνω των 250 τ.μ.) ως το 2027 καθώς και σε όλα τα νέα κτίρια κατοικιών ως το 2029.
- Δεν υπάρχουν νομικά δεσμευτικοί στόχοι που θα μετασχηματίζουν το ενεργειακό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής σε 100% ΑΠΕ έως το 2035 με όρους περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
- Απουσιάζουν οι στόχοι για αποδοτικά μέτρα εξοικονόμησης και όχι απλά μείωσης σε βιομηχανία και μεταφορές.
- Προβλέπει ασφάλιση κινδύνου για κλιματική αλλαγή, χωρίς κάποια ελάχιστη διασφάλιση ότι η ασφαλιστική προστασία θα είναι προσιτή σε όλους.
- Δεν γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα κλιματικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης νέων και ενηλίκων.
- Ο αγροδιατροφικός τομέας απουσιάζει εντελώς από τη στόχευση του κλιματικού νόμου.
Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, είναι η κοινωνικά δίκαιη και συμμετοχική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και περιβαλλοντικά ορθή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.
Η οποία όμως, δυστυχώς, δεν επιτυγχάνεται με καθυστερημένες πρωτοβουλίες. Ούτε με κούφιες διακηρύξεις.
Για να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση, πατήστε εδώ