μεριμνά μόνον για τους επενδυτές
Ο Υπουργός Εργασίας, εμπνευστής του ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ, επέλεξε να μην παραστεί στη Βουλή να δώσει απαντήσεις για το μέλλον των εργαζομένων
Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας και Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργου Μουλκιώτη, προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, για την ανάγκη διασφάλισης όλων των θέσεων εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων στη ΛΑΡΚΟ και των αποζημιώσεων των συνταξιούχων.
Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής επεσήμανε ότι η ΛΑΡΚΟ, η οποία απασχολεί 1200 εργαζόμενους, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και έχει χρηματοδοτηθεί άμεσα και έμμεσα με πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, για πρώτη φορά στην ιστορία της από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχοντας εισπράξει άλλα 140 από τις πωλήσεις της παραγωγής, έχει ουσιαστικά σταματήσει η λειτουργία της, με τις εγκαταστάσεις της εγκαταλειμμένες και πλήρως απαξιωμένες.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τις δυνατότητές της, έχει οδηγήσει αφενός στην απαξίωσή της και αφετέρου σε απώλεια εσόδων από την χαμένη παραγωγή των δύο τελευταίων ετών που ξεπερνά το μισό δις ευρώ. Αυτό με πλήρη γνώση της Κυβέρνησης και του διορισθέντος διαχειριστή μολονότι έχει εκ του νόμου ρητή υποχρέωση για την μεγιστοποίηση του τιμήματος πώλησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Προφανή και προκλητικά δεδομένα αντιφατικής πολιτικής που επιβάλλουν δικαστική διερεύνηση.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η μη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων θα λειτουργήσει ως σπιράλ ανεργίας και φτωχοποίησης των τοπικών οικονομιών της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Ευβοίας, καθώς επίσης και των περιοχών Κοζάνης και Καστοριάς.
Κατόπιν αυτών, ζήτησε από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο σχεδιασμός και η πορεία υλοποίησης για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, όλων όσων απασχολούνται στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και να διευθετήσει το ζήτημα των μη αποζημιωθέντων συνταξιούχων.
Τέλος, ρώτησε ποιος είναι ο σχεδιασμός για την διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου για εφικτή παραγωγική ανάταξη και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ, της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας, σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει και την δεδομένη συγκυρία.
Ο εμπνευστής του ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ κ. Κ. Χατζηδάκης «κρύφτηκε» και δεν παρέστη στη αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής να δώσει απαντήσεις, εξουσιοδοτώντας ως αρμόδιο τον Υφυπουργό κ. Π. Τσακλόγλου, ενώ επέλεξε αμέσως μετά να απαντήσει σε άλλη ερώτηση.
Ο κ. Π. Τσακλόγου αρνήθηκε να δεσμευθεί και να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και για τις αποζημιώσεις των συνταξιούχων, αλλά γενικόλογα τόνισε ότι για την Κυβέρνηση ο μόνος τρόπος για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι η προπτωχευτική διαδικασία, δηλώνοντας ότι το υψηλό κόστος παραγωγής είναι αδύνατον να καλυφθεί ακόμα και με τις υψηλές τιμές νικελίου.
Για να παρακολουθήσετε την συζήτηση, πατήστε εδώ.