Π ραγματοποιήθηκε χθες η συγκέντρωση των συλλόγων και των φορέων της Λιβαδειάς για τη διεκδίκηση των ακινήτων της περιοχής της Κρύας στο χώρο μπροστά από το Νερόμυλο.
Η καινούρια εξέλιξη για μια σειρά κτιρίων που αποτελούν κορυφαίο τοπόσημο της βοιωτικής πρωτεύουσας ήταν ότι η τοπική κοινωνία εισέρχεται σε μια διαδικασία διεκδίκησης της δωρεάν παραχώρησης των ακινήτων στο Δήμο.
Στην χθεσινή συγκέντρωση εξω από το Νερόμυλο παραβρέθηκαν πολλοί Λιβαδείτες και ακόμη περισσότεροι συμπαραστάθηκαν στην παραχώρηση του Νερόμυλου στο λαό της Λιβαδειάς άνευ ανταλλάγματος, ως κοινόχρηστου, χωρίς εμπορική δραστηριότητα και χρήση υπό την διαχείριση του Δήμου και όχι της ΕΤΑΔ Α.Ε , αφού το ψήφισμα που συντάχθηκε υπεγράφη από 40 και πλέον φορείς και σωματεία.
Διαβάστε σχετικά: Ψήφισμα για την Κρύα εξέδωσαν οι σύλλογοι και οι φορείς της πόλης
Το Iparnassos έδωσε το παρών στην εκδήλωση και σας μεταφέρει με κείμενο, φωτογραφία και video τα κύρια σημεία όσων ειπώθηκαν.
Πιο συγκεκριμένα:
Άλλη τροπή πλέον παίρνει η υπόθεση του Νερόμυλου καθώς υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις διεκδικήσεως των δήμων για ανάλογου ιστορικής αξίας οικήματα.
Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λιβαδειάς καλέστηκε ο κ.Παντρευτης Θανάσης, από το Εργα/κο Κέντρο επαρχίας Λιβαδειάς, που αναφέρει τα ακόλουθα σημαντικά νομικά δεδικασμένα που θα μπορέσουν να βοηθήσουν σημαντικά στην διεκδίκηση και άνευ ανταλλάγματος των ακινήτων της Κρύας που θέτουν σε άλλο επίπεδο την υπόθεση και δίνουν ελπίδες σε όλους τους κατοίκους της Λιβαδειάς.
Να σημειώσουμε εδώ ότι τον κ.Παντρευτή τον είχε καλέσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επ. Λιβαδειάς
«Την μεταβίβαση της κυριότητας και της νομής, δηλαδή της χρήσης τους, των ακινήτων της Κρύας της ΕΤΑΔ Α.Ε. σύμφωνα με το ν.4389/2016 δεν είναι συνταγματικά ανεκτή καθώς παραβιάζεται η ρητή επιταγή του άρθρου 24 του Συντάγματος που επιβάλει στο κράτος την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με σκοπό την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Επίσης παραβιάζεται και η υπερνομοθετικής ισχύος, δηλαδή πάνω από οποιονδήποτε άλλο νόμο ,συνθήκη(σύνδεση) της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης αλλά και η Ελληνική Νομοθεσία για την προστασία τέτοιων χώρων.
Διαβάστε τι προβλέπει η Σύμβαση της Γρανάδας: ΕΔΩ
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το κτήριο έχει αναγνωριστεί ως μνημείο νεότερης κληρονομιάς από το υπουργείο πολιτισμού με το ΦΕΚ 323/1984 και έχει καταχωρηθεί στον Εθνικό Κατάλογο Μνημείων με αποτέλεσμα να τίθεται εκτός πλαισίου συζήτησης η αλλοίωση και η εμπορευματοποίηση της χρήσης του, πολλών δε μάλλον η διαίρεση του σε χώρους με εμπορική χρήση και σε χώρους με μη εμπορική χρήση. Ήδη το τέταρτο τμήμα του συμβουλίου της επικρατείας το ανώτατο δηλαδή δικαστήριο για τέτοιες υποθέσεις στην Ελλάδα, με σειρά αποφάσεων του ,όπως είναι η 929 /20 ή 2298/20 και 934/20.
Ακύρωσε την μεταβίβαση ανάλογων ακινήτων κατόπιν προσφυγής άλλων δήμων ,όπως είναι ο δήμος Ελληνικού –Αργυρούπολης ,ο δήμος Χαλανδρίου ή ο δήμος Χανίων, καθώς επρόκειτο σε ακίνητα που ενέπιπταν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, όπως εμπίπτουν και τα συγκεκριμένα ακίνητα, κοινόχρηστα, δηλαδή που προορίζονται για χρήση από όλους τους δημότες και εκτός συναλλαγής, δηλαδή που δεν μπορούν να πουληθούν ή τμήματα αιγιαλών και παραλίας, που είναι το παράδειγμα του δήμου Σαρωνικού για μια έκταση στο Λαγονήσι. Μάλιστα δεν είχε ελεγχθεί καν η προϋπόθεση της μεταβίβασής του πριν την μεταβίβαση. Ο δικηγορικός σύλλογος Λιβαδειάς δεσμεύεται ενώπιον όλων ότι θα στηρίξει έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία και ενέργεια νομική και μη νομική μέχρι την οριστική επίτευξη του κοινού μας στόχου».
Αναμένουμε τις εξελίξεις και τις δράσεις από δω και πέρα του Δημάρχου που βλέπει απέναντί του ανυποχώρητους και αποφασισμένους οργανωμένους πολίτες που μόνο να τον βοηθήσουν θέλουν για να γίνει επιτέλους ο Νερόμυλος δικός τους!
Η ανάλογη προσφυγή των πέντε δήμων
(δημοσιεύτηκε στο Πρώτο Θέμα στις 25 Μαίου 2020)
Πέντε δήμοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων του Δημοσίου στο ΕΤΑΔ – Η απόφαση καταλαμβάνει τα ακίνητα όλων των Δήμων που μεταβιβάστηκαν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου
Δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε Δήμοι ανά την Ελλάδα για την μεταβίβαση 10.119 ακινήτων του Δημοσίου στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς κρίθηκε μη νόμιμη τόσο η σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών όσο και άλλες σχετικές αποφάσεις.
Πρόκειται για τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χαλανδρίου, Καλαμαριάς, Χανίων και Ωραιοκάστρου.
Να σημειωθεί ότι εφόσον ακυρώθηκε η επίμαχη υπουργική απόφαση, κ.λπ., κατά συνέπεια οι αποφάσεις του ΣτΕ καταλαμβάνουν τα ακίνητα όλων των Δήμων που μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ, ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει ή όχι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με μια σειρά αποφάσεων της επταμελούς σύνθεσής του (930-934/2020) ακύρωσε την μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ 10.119 ακινήτων που είχαν συνολικό εμβαδό 511.357.451 τ.μ. και συνολική δομημένη επιφάνεια 22.601 τ.μ., τα οποία είναι κατοχυρωμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Παράλληλα, το ΣτΕ απέρριψε την παρέμβαση υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο).
Να επισημανθεί ότι ο αριθμός των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ, μειώθηκε, σύμφωνα με έγγραφο (7.6.2019) του τμήματος μητρώου, προς το ΣτΕ. Αρχικά μειώθηκε κατά 2.330 ακίνητα και εν συνεχεία κατά 603 (σύνολο μειώσεων 2.933). Τα 2.933 αυτά ακίνητα εξαιρέθηκαν από την μεταβίβαση καθώς δεν είχαν εκδοθεί οι αναγκαίες αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και του ΚΥΣΙΟΠ, ενώ σε 14 εξ αυτών των ακινήτων δεν είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Το σκεπτικό της απόφασης
Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, κ.λπ., καθώς εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα εάν υφίσταται η συνδρομή των αναγκαίων εκείνων προϋποθέσεων που προβλέπουν στην νομιμοποίηση της μη υπαγωγής τους στην κατηγορία των εξαιρουμένων από την μεταβίβαση. Ούτε όμως είχε τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία ταυτοποίησης και ελέγχου των μεταβιβαζομένων ακινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρέπει να εξαιρεθούν ή όχι από την μεταβίβαση, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.
Αντίθετα μάλιστα, σημειώνει το ΣτΕ, όπως προκύπτει η διαδικασία ελέγχου ξεκίνησε 26.6.2018, δηλαδή μετά την έκδοση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης.
Κατόπιν όλων αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας, κατέληξαν ότι τόσο η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση όσο και οι υπόλοιπες συμπροσβαλλόμενες, εκδόθηκαν χωρίς προηγουμένως να εξεταστεί, όπως απαιτεί ο νόμος 4389/2016, η νόμιμη προϋπόθεση της μη υπαγωγής των μεταβιβαζομένων ακινήτων στις εξαιρέσεις που προβλέπει το άρθρο 196 του εν λόγω νόμου 4389/2016.
Κατά συνέπεια η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, κ.λπ. είναι νομικά πλημμελείς και για το λόγο αυτό πρέπει να ακυρωθούν