Σ το 1ο συνέδριο που διεξάγεται διαδικτυακά με κέντρο του Διστόμο και αφορά την σφαγή του Διστόμου και τα ναζιστικά εγκλήματα με διακύβευβμα ‘ΈΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ”ο δικηγόρο Μιλτιαδης Σφουντούρης μιλησε για τα αναχώματα που η Ελληνική πολιτεία συνεχίζει να βάζει και να μην αφήνει την εκδίκαση των υποθέσεων, εν τι γένεσει τους.
Με το παράβολο που σε άλλες περιπτώσεις δεν καταβάλεται,8/1000 επι του αιτούντος ποσού της αποζημιώσεως καθώς και στην άδεια του Υπ.Δικαιοσύνης που δεν εκδόθηκε ποτέ, σε ήδη επιδικασμένη υπόθεση υπέρ των θυμάτων.
Το iparnassos παραθέτει την ομιλία του στο συνέδριο που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Διστόμου Αντίκυρας Αράχωβας και με αφορμή την μαρτυρική επέτειο των 77 χρόνων μετά το ολοκαύτωμα το Διστόμου από τους Γερμανούς.
Ο δικηγόρος Μιλτιάδης Σφουντούρης κατάγεται από το Δίστομο και αποτελεί μέλος του συλλόγου « Συγγενών θυμάτων της σφαγής της 10ης Ιουνίου» Δικηγόρος Αθηνών και σύμβουλος του δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας.
Η τοποθέτηση του Μ. Σφουντούρη αναλυτικά
Εκ μέρους των επιζώντων της αποφράδας εκείνης ημέρας θα σας καλωσορίσω .
Θα επικεντρωθώ, προς αποφυγή παρανοήσεων, στο θέμα της σημερινής συνεδρίας που είναι : “Η πολιτική βούληση για την διεκδίκηση των πολεμικών οφειλών προς την Ελλάδα» και όταν λέω την πολιτική βούληση εννοώ της Ελληνικής πολιτείας βέβαια και προς αποφυγή παρανοήσεων θέλω να σας επισημάνω εξαρχής, ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι το τι λένε οι διάφορές πολιτικές δυνάμεις όταν βρίσκονται στον προθάλαμο της εξουσίας ,αλλά, τι κάνουν όταν αναλαμβάνουν την εξουσία και τι έχουν κάνει μέχρι τώρα.
Και η διαφορά εν προκειμένου είναι τεράστια μεταξύ λόγων και πράξεων ,και διαχρονικά και διακομματικά που συνηθίζεται αυτές τις ημέρες των θλιβερών επαιτειών των ολοκαυτωμάτων και σε προεκλογικές περιόδους, η πολιτεία να προβαίνει σε πανηγυρικές δηλώσεις για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων ,να γίνονται επιτροπές διερεύνησης δυνατότητας διεκδίκησης των αποζημιώσεων. Προσοχή η διερεύνηση της δυνατότητας (80 χρόνια σχεδόν τώρα το διερευνά η πολιτική εξουσία) επειδή όσο το διερευνά μπορεί οι άνθρωποι των ολοκαυτωμάτων και είναι αυτοί που «Κάηκαν από την φωτιά» μπορεί να το σπρώξουν ένα βήμα πιο μπροστά με αποτέλεσμα να τους δημιουργήσουν προβλήματα στις διεθνείς τους σχέσεις, που είναι πολύ σημαντικές.
Έχουν ορθώσει ένα αδιαπέραστο τοίχος για να είναι προφυλαγμένοι και αυτό είναι το άρθρο 923 του κώδικα πολιτικής δικονομίας που λέει ότι για να εκτελεστεί μια απόφαση κατά αλλοδαπού κράτους θα πρέπει να δοθεί άδεια από τον υπουργό δικαιοσύνης. Άδεια αναιτιολόγητα. Αυτό αποφάσισαν και τα δικαστήρια στα οποία προσφύγαμε όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έδινε την άδεια για να εκτελεστεί η απόφαση του Διστόμου.
Με την διάταξη αυτή η πολιτεία θέλει να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον με άλλα λόγια το συμφέρον της ολότητας απέναντί στο συμφέρον μιας κοινωνικής ομάδας. Ρεαλιστικά δηλαδή τα ολοκαυτώματα τα έχει δει σαν μία κοινωνική ομάδα.
Η διάταξη αυτή έχει σημασία να διερευνηθεί διαχρονικά ακριβώς για το θέμα που έχει το σημερινό συνέδριο, δηλαδή την πολιτική βούληση .Η διάταξη αυτή μπήκε πρώτη φορά στην Ελληνική έννομη τάξη από το 1938 και από τότε υπάρχει απαρέγκλιτα. Η τελευταία κυβέρνηση πριν την σημερινή έκανε μια μεγάλη αναδιάρθρωση στην πολιτική δικονομία ΞΕΧΑΣΕ όμως να παραλείψει αυτή την απαρχαιωμένη διάταξη την οποία διατήρησε αναλλοίωτη.
Αναρωτιέμαι αν μετά από αυτό υπάρχει ελπίδα;
Εμείς των ολοκαυτωμάτων και νομική δυνατότητα έχουμε που μπορεί να σπρώξει μπροστά – αναγκάσει και την πολιτική βούληση , ενδεχομένως, να γίνει πιο συγκεκριμένη. Απο που φαίνεται αυτό;
Έχουμε την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου την 36 του 2002 η οποία εκ πρώτης όψεως είναι αρνητική, διότι απέρριπτε το αίτημα για να εκτελεστεί το αίτημα του Διστόμου, στο σκεπτικό αυτής όμως της απόφασης υπάρχει κάτι παρά πολύ θετικό. Οι δικαστές είπαν ότι : Άσχετα με την μη εκτέλεση της αποφάσεως η δικαστική απόφαση μπορεί να εκδοθεί, μπορούν οι πολίτες τα ολοκαυτώματα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη και αν δεν δίνει η εκτελεστική εξουσία της Ελληνικής πολιτείας την δυνατότητα να εκτελεστεί εδώ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ με βάση την Σύμβαση των Βρυξελλών ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Πρακτικά υποδεικνύει να συνεχιστούν οι αγωγές και ο δικαστικός αγώνας, δεν υπάρχει λόγος να μην προωθηθούν, γιατί έτσι εμείς θα τραβήξουμε το κάρο μπροστά, έτσι θα σπρώξουμε και την πολιτική βούληση εκεί που θέλουμε. Άλλο να χτυπάει την πόρτα του Υπ.Δικαιοσύνης ένας, για παράδειγμα το Δίστομο και άλλο 51 η 81 υποθέσεις, ή διαφορά είναι πολύ σημαντική.
Υπάρχει και ένα άλλο εμπόδιο που έχει αφήσει η ελληνική πολιτεία διαχρονικά. Είναι το περίφημο δικαστικό ένσημο. Αυτό είναι ένας φόρος που πρέπει να καταβληθεί προκαταβολικά για να συζητηθεί μια αγωγή ο οποίος ανάγεται το 8/1000 επι του αιτουμένου ποσό ,όχι του επιδικασθέντος. Αυτό είναι ένα μεγάλο εμπόδιο το οποίο ξαναμπήκε το 2011 . Υπάρχουν αποφάσεις πρόσφατες που αυτή την διάταξη την έχουν κρίνει αντισυνταγματική, δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουν οι αγωγές χωρίς να καταβληθεί το δικαστικό ένσημο. Αυτή είναι η ρεαλιστική δυνατότητα για εμάς να σπρώξουμε την παγωμένη αρνητική πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε να προωθήσουμε τις υποθέσεις των ολοκαυτωμάτων. Αντί τα μεγάλα λόγια να τους σπρώξουμε να εξαιρέσουν επί δικαστικού ενσήμου τις αγωγές των ολοκαυτωμάτων. Αυτό εφικτό γιατί ήδη το έχουν εξαιρέσει για άλλες αγωγές το έχουν κάνει υπό την πίεση της κοινωνίας βέβαια, το έχουν εξαιρέσει για τις αγωγές τροχαίων ατυχημάτων καθώς και στις αγωγές των εργατικών αποζημιώσεων και των οικογενειακών αποζημιώσεων- διατροφών, είναι απόλυτα εφικτό να παρακάμψουμε αυτό το πρώτο εμπόδιο.
Με θετική-ρεαλιστική κατεύθυνση και με αυτές τις σκέψεις ελπίζω του χρόνου να έχουμε καλύτερες ειδήσεις. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.
ΤΡΙΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 σήμερα το συνέδριο έχει ως ακολούθως:
19:00 Συνεδρία 3η: «Ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ιστορικό πλαίσιο και τόποι μνήμης»
Θα μιλήσουν οι:
1.Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Tμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ
2.Μιχάλης Λυμπεράτος, Διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας
3.Dr. Eduard Stehlík, Διευθυντής του Κέντρου Μνήμης του Λίντιτσε
4.Michele Morabito, Διευθυντής του Εθνικού Πάρκου της Ειρήνης και του Μουσείου της Σάντα Άννα ντι Στατζέμα
5.Maria AnnaOssolinska, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Κρατικού Μουσείου Άουσβιτς-Μπιρκενάου
Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νίκη Κώτσου
Η συζήτηση θα προβληθεί ζωντανά στο ΥouΤube, στο κανάλι του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας που οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν στο σάιτ www.daa.gov.gr/newsite/
Ενώ επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση της 1ης ημέρας διεξαγωγής του συνεδρίου στο link https://www.youtube.com/watch?v=DzMV-fPWf8k