Α πόφαση – Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, για το Σχέδιο Νόμου περί εκλογής Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθεί αποκλειστικά αλλαγές στο σύστημα εκλογής των αυτοδιοικητικών αρχών, χωρίς να ανοίγει κανένα ζήτημα μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα και καμιά ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση, που είναι ουσιαστική ανάγκη της αυτοδιοίκησης.
Τα κρισιμότερα σημεία του νομοσχέδιου είναι:
- Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο με 43%.
- Τίθεται όριο εισόδου 3%, για να εκπροσωπούνται οι παρατάξεις στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.
- Μείωση του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων, από 51 σε 41 για τη Στερεά Ελλάδα.
- Εξασφαλίζεται η εκλογή του 60% των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στο νικητή των εκλογών.
- Η επαναφορά της πενταετούς θητείας των οργάνων.
- Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση των συνδυασμών.
Έρχεται δε, ως απόλυτη συνέχεια, του αντιμεταρρυθμιστικού αφηγήματος της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση, με τις τροπολογίες Θεοδωρικάκου στον Κλεισθένη, που δεν επέτρεψαν να δοκιμαστούν στην πράξη οι ουσιαστικές συγκλίσεις και οι προγραμματικές συμφωνίες, πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.
Αποτελεί το επιστέγασμα μίας αναχρονιστικής πολιτικής στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και έξω από τα προοδευτικά πρότυπα.
Στρέφεται κατά της ισοτιμίας της ψήφου των πολιτών, καταστρατηγώντας τη δημοκρατική λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών, οδηγεί σε προσωποκεντρικούς μηχανισμούς και δημιουργεί ένα υπερσυγκεντρωτικό και υπερενισχυμένο σύστημα διοίκησης, που όμοιό του δεν έχει ξαναυπάρξει.
Ενισχύει όλες τις παθογένειες του παρελθόντος, καλλιεργεί τις πελατειακές σχέσεις, ευνοεί τη διαπλοκή, όπως και το σφιχτό εναγκαλισμό και την αλληλεξάρτηση με την κεντρική εξουσία.
Η εκλογή Περιφερειάρχη ή Δημάρχου με ποσοστό 43% και με δώρο τα 3/5 των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα, χωρίς την πολιτική νομιμοποίηση της πλειοψηφίας (50% +1) του εκλογικού σώματος, σε συνδυασμό με τη μείωση των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου και το όριο –“κόφτη” του 3% για την είσοδο μιας παράταξης στα Αυτοδιοικητικά Συμβούλια, αποτελούν μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική επιχείρηση στρέβλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, αφανισμού των μικρότερων και ανεξάρτητων παρατάξεων, οδηγούν σε άκρατη κομματικοποίηση την Αυτοδιοίκηση και κατατείνουν σε υπερσυγκεντρωτικά συστήματα διοίκησης, με υπερεξουσίες Περιφερειαρχών και Δημάρχων.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας τάσσεται σταθερά υπέρ της δημοκρατικής λειτουργίας των Αυτοδιοικητικών θεσμών, της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, την ενίσχυση της αυθεντικής εκλογικής εκπροσώπησης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών.
Συστρατευόμαστε, με τους Αυτοδιοικητικούς Α’ και Β’ βαθμού καθώς και με τις τοπικές κοινωνίες, στον κοινό αγώνα για την υπεράσπιση της ουσιαστικής συμμετοχικής δημοκρατίας και το ρόλο της αιρετής τοπικής διοίκησης.
Αποδοκιμάζουμε το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και την καλούμε να το αποσύρει ως ελάχιστη πράξη ευθύνης έναντι της κοινωνίας των πολιτών.
Για τη «Στερεά Υπεροχής»
Δ. Αναγνωστάκης