΄΄Σε μία φωτογραφία του Αρχείου των Αγιευθυμιωτών εικονίζονται οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού της Παρνασσίδας να μεταφέρουν στις πλάτες τους υλικά για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου ολοσχερώς χωριού τους από τα ιταλικά και γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Τα καδρόνια που κουβαλούν σχηματίζουν σταυρό, μετατρέποντας έτσι το τυχαίο της στιγμής σε μέγιστο συμβολισμό του μαρτυρίου που βίωσαν τα θύματα και οι επιζήσαντες όλων των μαρτυρικών χωριών κάτω από τη φασιστική και ναζιστική μπότα.
Η Αγία Ευθυμία κάηκε δύο φορές μέσα στην Κατοχή. Η πρώτη ήταν την άνοιξη του 1943, στις 9 του Απρίλη, όταν οι Ιταλοί πυρπόλησαν και κατέστρεψαν τα περισσότερα σπίτια του χωριού και εκτέλεσαν τουλάχιστον 10 κατοίκους. Δύο μέρες πριν, στις 7 του μήνα, το Αρχηγείο Παρνασσίδας του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Νικηφόρο, τον Δημήτριο Δημητρίου, κατάφερε μία από τις σημαντικότερες νίκες της Αντίστασης του Ελληνικού λαού κατά του φασισμού. Μια νίκη που αξίζει να τη μνημονεύουμε.
Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή:
“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.΄΄
Με τιμή,
Ο Δήμαρχος
Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
Ιωάννης Σταθάς