Λ έμε πως η συνήθεια είναι δεύτερη φύση του ανθρώπου: “έξις, δευτέρα φύσις”, κατά τους αρχαίους και δη τον Αριστοτέλη.
Η φράση αυτή δηλώνει το πόσο βαθιά μπορεί να είναι ριζωμένες μερικές ατομικές ή συλλογικές συμπεριφορές που αποκτήσαμε, εστω και με ”επιβολή”. Σύμφωνα με νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε δείγμα 950 ατόμων οι επιδράσεις της πανδημίας του Covid-19 συνεχίζουν να είναι ορατές στη συμπεριφορά μεγάλης μερίδας του κοινού.
Συγκεκριμένα, διαπιστωθηκε στα ευρηματα της ερευνας ότι 52% του κοινού θα συνεχίσουν να φορούν μάσκα και μετά το 2021, ενώ το 19% θα σταματήσει να τη φοράει άμεσα και το 23% μέσα στο έτος. Τρεις στους 10 θα αποφεύγουν τις εξόδους από το σπίτι και το επόμενο έτος, ενώ το 25% δεν θα σταματήσει ποτέ να έχει μαζί του αντισηπτικά.
Ακόμα, 53% αγοράζουν ήδη καφέ απ’ έξω και 56% παραγγέλνουν έτοιμο φαγητό, το 34% θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο την έξοδο σε εστιατόριο ή ταβέρνα, και 30% αργότερα μέσα στον χρόνο, ενώ 33% δεν θα επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2021.
Σε ότι αφορά στη λιανική, 21% αγοράζουν ήδη προϊόντα στα καταστήματα, ωστόσο 41% θα τα επισκεφθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο και 24% αργότερα μέσα στο 2021. Επίσης, 1 στους 3 δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές, όπως κάθε χρόνο, 20% πιο περιορισμένα και 24% ότι δεν θα κάνουν διακοπές φέτος.
“Εξις, λοιπόν, δευτέρα φύσις”…