Ο βόρειος Παρνασσός, και συγκεκριμένα το «ρέμα» της Τιθορεάς (Βελίτσας), στην πραγματικότητα ένα μεγάλο φαράγγι που στις απόκρημνες πλαγιές του φιλοξενεί πυκνά δάση, άγρια φύση και χιλιάδες χρόνια ιστορίας, από τις αρχαίες Μούσες μέχρι τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, και αποτελεί το καμάρι της περιοχής καθώς και πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο, απειλείται με ανεπανόρθωτη καταστροφή.
Η εταιρεία «ΒΕΛΙΤΣΑ I. K. E.» (ΑΔ-06659) σκοπεύει, έπειτα από αίτηση της στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να κατασκευάσει σταθμό παραγωγής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 1,71 MW στα Διπόταμα, στην καρδιά του φαραγγιού και του Παρνασσού.
Θεωρούμε το συγκεκριμένο εργοστάσιο, όποιο και αν είναι το μέγεθός του και το επικάλυμμα του, καταστροφικό για τον τόπο μας και ζητάμε την ακύρωσή του για τους εξής λόγους:
Οι επιπτώσεις του εργοστασίου στον Παρνασσό, ο οποίος αποτελεί τουριστικό πόλο και περιοχή Natura 2000 προστατευόμενη από την Ε.Ε., θα είναι τεράστιες. Στην καρδιά ενός τοπίου παρθένας φύσης, το δάσος θα αποψιλωθεί ώστε να χτιστεί φράγμα ή/και εγκαταστάσεις υδροληψίας καθώς και δεξαμενή φόρτισης που θα μαζεύει το νερό του Παρνασσού. Σε ένα σημείο ξακουστό για την ομορφιά του, όπου σήμερα καταλήγει το δημοφιλές πεζοπορικό μονοπάτι «Βελίτσα – Διπόταμα», οι όχθες και ο βυθός του φαραγγιού θα καλυφθούν από μπετόν και σίδερο.
Τα πρανή του ρέματος θα καταστραφούν. Για την κατασκευή και την συντήρηση των άνω αλλά και την κατασκευή του αγωγού πτώσης, θα πρέπει να αποψιλωθεί δάσος και να διαπλατυνθούν και να διανοιχθούν δρόμοι στις πλαγιές του πολύ απόκρημνου Καχάλα. Τα αιωνόβια έλατα και ενδημικά φυτά θα κοπούν ώστε να πέσει τσιμέντο ενώ μπουλντόζες και ο αγωγός που κατασκευαστεί θα χαράξουν το φαράγγι σχεδόν σε όλο το μήκος του. Η αισθητική αξία του τοπίου θα υποβαθμιστεί για πάντα.
Το ελεύθερο νερό του φαραγγιού, που σήμερα τροφοδοτεί το ορεινό ποτάμιο οικοσύστημα, τα φυτά, τα ζώα, αλλά και τους ανθρώπους που επισκέπτονται το μέρος για αναψυχή, λίγο-πολύ θα στεγνώσει, με μεγάλες επιπτώσεις στο οικοσύστημα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του νερού θα είναι φυλακισμένο στα τσιμέντα του επενδυτή.
Για μια αμελητέα ποσότητα ενέργειας, το εργοστάσιο θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα την περιοχή του Βόρειου Παρνασσού, μεταβάλλοντας την από περιοχή μεγάλης αισθητικής αξίας, σε υποβαθμισμένη.
Κάτι που θα δεν θα πλήξει ανεπανόρθωτα μόνο τον Παρνασσό, αλλά και τους κατοίκους του, καθώς θα καταδικάσει το αναπτυξιακό δυναμικό της περιοχής. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη του βορείου Παρνασσού τα τελευταία έτη, με ολοένα περισσότερους τουρίστες που επισκέπτονται τον τόπο για την φύση του που ακόμα διατηρείται ανέγγιχτη, θα σταματήσει. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει θα αφορούν μόνο τους λίγους μήνες της κατασκευής του.
Το συγκεκριμένο έργο όπως και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Πολύδροσο συνεπάγονται πως αυτή η πλευρά του Παρνασσού έχει επιλεγεί να αποτελέσει μια «μπαταρία» αντί για πόλος ανάπτυξης. Οι επενδυτές μπορούν να αποχωρήσουν΄όποτε κρίνουν ότι τους συμφέρει, όσοι όμως ζουν ή έχουν τις ρίζες τους στον Παρνασσό, αλλά και όλοι οι Έλληνες πολίτες, θα μείνουν με τις ζημίες.
Εκμεταλλευόμενοι το νομοσχέδιο του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας, το οποίο πρακτικά καταργεί το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων περιοχών και παραδίδει τα κλειδιά σε οικονομικά συμφέροντα, οι «επενδυτές» επέστρεψαν, μιας και σχεδόν στο ίδιο ακριβώς σημείο είχε προταθεί αντίστοιχο έργο το 2006 – χωρίς να αδειοδοτηθεί.
Να κρατήσουμε τον Παρνασσό και τον Καχάλα (Καχάλη), το καμάρι του Παρνασσού, ελεύθερο, ζωντανό και πόλο ανάπτυξης της περιοχής. Και ας τον παραδώσουμε ανέγγιχτο στα παιδιά μας, ώστε να μπορέσουν και αυτά να δουν τα μονοπάτια που περπατούσαν οι Μούσες και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.
Για όλα τα παραπάνω, απαιτούμε την οριστική ματαίωση των σχεδίων εγκατάστασης εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στα Διπόταμα του Παρνασσού, στην Τιθορέα.