Για την αξία της «καθαρόαιμης» εμπειρίας στον αγροτουρισμό μιλά ένα πρόσωπο που έχει κάθε λόγο επ αυτού : Είναι η κ. Μάγδα Κοντογιάννη, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής και αναφέρει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα στην Κρήτη και τη Λέσβο. Παραδείγματα που έχουν αναλογίες με πολλούς τρόπους – και στην περιοχή μας, την Ρούμελη!.
<<Η κτηνοτροφία είναι τρόπος ζωής. Κι όποιος μας επισκεφτεί φεύγει με πλούσιες εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές. Αυτό ακριβώς το τρίπτυχο θεωρώ ότι αντιπροσωπεύει την ουσία του τουρισμού>> λέει στην συνέντευξή της και ο τρόπος σκέψης της δίνει παρα <<ευκαιρίες>> και <<προκλήσεις>> να αναπτυχθούν σκέψεις και – γιατί όχι;- σχέδια και επαγγελματικές προοπτικές και στην Στερεά Ελλάδα!!!
Την συνέντευξη πήρε για το
Hotel & Restaurant Dail η Ισαβέλλας Ζαμπετάκη :
-Πώς αντιλαμβάνονται οι κτηνοτρόφοι τον αγροτουρισμό και τον τουρισμό υπαίθρου;
Μ.Κ.: Με τον όρο τουρισμό υπαίθρου, αναφερόμαστε συνήθως σε επιχειρηματίες που έχουν πολύ ωραία κτήματα και πολύ ωραία καταλύματα, εντάχθηκαν σε προγράμματα Leader και δημιούργησαν τουριστικές υποδομές. Υπάρχουν από την άλλη οι «καθαρόαιμοι» επαγγελματίες του χώρου, οι αγρότες και ο αγροτουρισμός. Αγρότες είναι οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και οι υλοτόμοι οι οποίοι απευθύνονται σε μικρές ομάδες κοινού και μοιράζονται μαζί τους μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς τους. Κι αυτό σημαίνει ότι ένας γεωργός που έχει ελιές ή αμπέλι ή φιστικιές, καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στην συγκομιδή, στο καθάρισμα, στο κλάδεμα και άλλες εργασίες και, στο τέλος, δοκιμάζουν μαζί τα προϊόντα που μάζεψαν και τον φιλοξενεί μέσα στο κτήμα. Αυτό είναι ο αγροτουρισμός: σου δείχνω πώς είναι η αληθινή ζωή μου, μέσα στον χώρο που δουλεύω.
-Ποια είναι κάποια καλά παραδείγματα αγροτουρισμού;
Μ.Κ.: Θα να αναφερθώ σε δυο μέρη που έχω επισκεφτεί η ίδια: το Σπίτι του Βοσκού στον Ψηλορείτη της Κρήτης και τον ελαιώνα του Κώστα Αρτακιανού στη Μυτιλήνη. Ο Ανδρέας Κόκκινος, παπάς και κτηνοτρόφος, έχει φτιάξει ένα πολύ οργανωμένο πέτρινο μιτάτο και δείχνει στους επισκέπτες πώς αρμέγονται τα ζώα, πώς γίνεται το τυρί, πώς κουρεύονται τα πρόβατα, πώς ετοιμάζονται στον ξυλόφουρνο ψωμιά και παξιμάδια, πώς γίνεται η απόσταξη της ρακής και πώς συλλέγονται τα άγρια χόρτα. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με αντικριστό και ζωντανή μουσική από κρητική λύρα. Κι αν τύχει και δεις και κανέναν γυπαετό, που ο παπά Ανδρέας έχει τον τρόπο του να τους προσελκύει, τότε φεύγεις με αξέχαστες αναμνήσεις! Το Σπίτι του Βοσκού το θεωρώ ένα εξαιρετικό παράδειγμα επειδή ακριβώς βάζει τον επισκέπτη μέσα στη ζωή μας. Άλλο ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό του ελαιώνα του Κώστα Αρτακιανού στον Αύλωνα της Μυτιλήνης. Εκεί, οι διαδικασίες της ελιάς συνδυάζονται με μια ταβέρνα εξαιρετικής, αυθεντικής ελληνικής κουζίνας. Εκεί θα βρεις και σκαφάτους, αλλά θα δεις και επισκέπτες που ενδιαφέρονται για το λάδι και την ελιά. Ο Κώστας έχει μάλιστα και δικά του κρέατα και φτιάχνει και δικά του τυριά. Είναι λίγο απογοητευτικό ότι δεν έχω κάποιο καλό «καθαρόαιμο» παράδειγμα να αναφέρω στην περιοχή της Αττικής.
-Με ποιους τρόπους θα μπορέσει να αναπτυχθεί ο «καθαρόαιμος» αγροτουρισμός;
Μ.Κ.: Ο κλάδος μας έχει μεγάλη ανάγκη από εκπαίδευση ώστε να δει τον ευρύτερο ορίζοντα και εκεί ακριβώς έχουμε εστιάσει ως σύλλογος τις προσπάθειές μας τα τελευταία χρόνια, μέσα από μια σειρά ημερίδων. Μεγάλο εμπόδιο αποτελούν οι νομοθετικοί περιορισμοί αλλά και πρακτικά ζητήματα όπως, για παράδειγμα, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις ασφαλιστική κάλυψη ώστε να μπορείς να δέχεσαι επισκέπτες στον χώρο σου. Είναι όμως τόσο σημαντικό να έρθουμε σε επαφή με τον άνθρωπο της πόλης. Αγγλικές μελέτες έχουν καταγράψει ότι η επαφή με τα ζώα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Οι περιαστικοί κτηνοτρόφοι αποτελούμε πνεύμονα για την Αθήνα και αξίζει να βρούμε τους τρόπους να έρθουμε σε ουσιαστικό διάλογο με την πόλη. Θα ήθελα πολύ η δική μου εκτροφή να δέχεται μικρές ομάδες ανθρώπων. Να κάνουμε τα πάντα μαζί και να βλέπουν την αληθινή ζωή του κτηνοτρόφου.
Οι κτηνοτρόφοι δίνουμε μεγάλη έμφαση στη φιλοξενία και φιλοξενία για μας είναι το φαγητό, το κρασί και η μουσική. Η κτηνοτροφία είναι τρόπος ζωής. Κι όποιος μας επισκεφτεί φεύγει με εικόνες, με μυρωδιές και με γεύσεις από το φρέσκο ρυζόγαλο, μέχρι το ψητό στη σούβλα. Αυτό το τρίπτυχο εικόνας, γεύσης και μυρωδιάς θεωρώ ότι αντιπροσωπεύει την ουσία του τουρισμού. Δεν έχει νόημα να προβάλουμε πανέμορφους στάβλους ή πανέμορφα λιοστάσια. Ο άνθρωπος είναι αυτός που πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο. Κι ο επισκέπτης πρέπει να φεύγει με την προσδοκία να ξανάρθει. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να εξάγουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε. Θέλω να σημειώσω ότι ακόμα κι εγώ όταν πήγα στην Κρήτη και τη Μυτιλήνη, είδα πράγματα και διαδικασίες που δεν γνώριζα. Είναι τεράστιος ο τοπικός πλούτος της Ελλάδας. Και δε συμβαδίζει σε καμία περίπτωση με το τυποποιημένο εισαγόμενο βούτυρο στις σάλες πρωινού πολυτελών μονάδων.