Η Περιφερειακή Παράταξη Ελεύθερη Στερεά, από την πρώτη μέρα συγκρότησης της, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα και παρακολουθεί συστηματικά την λειτουργία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
Στη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου 2021 υπήρχαν 3 συναφή θέματα
(6ο, 7ο και 8ο) για έγκριση Μ.Π.Ε. μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΜΥΗΣ) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όλοι στο Δήμο Αγράφων.
Γνωρίζαμε ήδη από την προηγούμενη ημέρα, ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία για τους 2 ΜΥΗΣ (στις θέσεις Αγ.Ιωάννης και Παλαιοχώρι) είχε αποσύρει τις ΜΠΕ για να τις επανυποβάλλει διορθωμένες μετά από αρνητική γνώμη του Δασαρχείου.
Περιμέναμε φυσικά τα 2 αυτά θέματα να μη συζητηθούν, καθώς δεν έχει νόημα να γίνει γνωμοδότηση για Μελέτη που έχει αποσυρθεί από την ίδια την εταιρεία. Το λογικό θα ήταν να γίνει γνωμοδότηση στις καινούριες ΜΠΕ, όταν επανυποβληθούν.
Κι όμως, παρότι ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι φορέων και κατοίκων της περιοχής ενημέρωσαν την Επιτροπή για την απόσυρση των Μελετών,
η Επιτροπή με επιμονή του Προέδρου κ. Κυρμανίδη γνωμοδότησε θετικά (!!!) με ψήφους 7-1, μοναδική που μειοψήφησε η κ. Καραβασίλη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Υπερψήφισαν δηλαδή μελέτες ουσιαστικά μη-υφιστάμενες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει τεράστιες ευθύνες καθώς είναι νομικός και όφειλε να γνωρίζει ότι η γνωμοδότηση- επαναλαμβάνουμε επί αποσυρμένων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- είναι απολύτως άκυρη και εκθέτει το σύνολο της Επιτροπής.
Τεράστια είναι και η ευθύνη του Διευθυντή Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού κ. Τερζή ο οποίος θεώρησε ότι η απόσυρση των ΜΠΕ δεν επηρεάζει τη διαδικασία έγκρισης τους. Ως αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας γνώριζε ότι η οποιαδήποτε γνωμοδότηση δεν έχει κανένα επιστημονικό, νομικό ή διαδικαστικό νόημα.
Οι δύο τους, παρέσυραν τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής σε μια παράλογη και άκυρη διαδικασία. Ήθελαν βέβαια να υπερψηφιστεί η ΜΠΕ για το τρίτο ΜΥΗΣ στην ίδια περιοχή και οποιαδήποτε επεξήγηση των λόγων άρνησης του Δασαρχείου και της απόσυρσης των 2 άλλων ΜΠΕ, απειλούσε την υπερψήφιση αυτή.
Το κυριότερο όμως είναι ότι θέλουν να αποπροσανατολίζουν συστηματικά τα μέλη της Επιτροπής ώστε να νομίζουν ότι ψηφίζουν επί τις σκοπιμότητας των επενδύσεων ΑΠΕ (που για αυτούς είναι πάντα και με οποιοδήποτε περιβαλλοντικό κόστος απαραίτητες ενάντια στον «ρυπογόνο» λιγνίτη) και όχι επί της επάρκειας και ορθότητας των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι η πραγματική της αρμοδιότητα.
Αυτό δεν μειώνει φυσικά τις ευθύνες κάθε μέλους της Επιτροπής και ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση των συμβούλων που εκλέχτηκαν στην Ευρυτανία. Δεν απαιτούμε από τα μέλη της Επιτροπής να έχουν την απόλυτη επιστημονική περιβαλλοντική εξειδίκευση, θα όφειλαν όμως να είναι επιμελείς στα καθήκοντα τους.
Αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής αρνείται να στέλνει όλα τα σχετικά αρχεία στα μέλη με τη δικαιολογία του μεγάλου όγκου τους, όφειλαν να έχουν διαμορφώσει προσωπική άποψη για κάθε ΜΠΕ έχοντας επισκεφθεί το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, να έχουν δει όλα τα αρχεία, τις γνωμοδοτήσεις και τις γνώμες κοινού ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν ιδία γνώμη και να μην χειραγωγούνται από τις σκοπιμότητες των υπηρεσιακών εισηγήσεων.
Το τελευταίο γεγονός καταρράκωσε κάθε έννοια κύρους των αποφάσεων της επιτροπής που στην πραγματικότητα αυτοακυρώθηκε ως οντότητα
Χωρίς υπερβολή, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας
ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ.
Απέναντι σε αυτή την ανεπάρκεια, η Ελεύθερη Στερεά θα προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την επιστροφή των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με γνωμοδοτήσεις ΜΠΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε στο άμεσα εκλεγμένο αυτό σώμα, να λαμβάνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις.