Α ύξηση κατά 355% σε διάστημα 18 ετών από το 2002 έως και το 2019 καταγράφουν οι εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου προς της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιόλαδου.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τους 7.561 τόνους που ήταν το 2002 ανήλθαν σε 26.862 τόνους το 2019. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης η αντίστοιχη θετική μεταβολή μεταξύ 2002 και 2019 ανήλθε σε 272%. Οι πωλήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία χωρών ήταν 7.290 τόνους το 2002 και έφτασαν τους 19.807 το 2019.
Κυρίαρχο προορισμό για το ελληνικό ελαιόλαδο εντός ΕΕ αποτελεί η Ιταλία, στην οποία το 2019 διατέθηκαν 55,87 εκατ. κιλά και ακολούθησε η Γερμανία με 10,76 εκατ. κιλά. Σε ό,τι αφορά τη διάθεση σε τρίτες χώρες η Ελλάδα διέθεσε το 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες 9,6 εκατ. κιλά ελαιόλαδο αποτελώντας τον τρίτο εξαγωγικό προορισμό. Σημαντικές αγορές αποτελούν επίσης η Αυστρία με 2,74 εκατ. κιλά, η Ισπανία με 2,07 εκατ. κιλά το 2019 αλλά και η Κύπρος με 1,93 εκατ. κιλά καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,89 εκατ. κιλά.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι σε Ιταλία και Ισπανία οι ποσότητες που διατίθενται αφορούν κατά κύριο λόγο σε χύδην ελαιόλαδο. Στον αντίποδα η Γερμανία αποτελεί την πρώτη αγορά για το συσκευασμένο ελαιόλαδο και αμέσως μετά ο καλύτερος μας πελάτης στο συσκευασμένο εντός Ε.Ε. είναι η Αυστρία, η Κύπρος και η Μεγάλη Βρετανία καθώς και η Γαλλία (1,67 εκατ. κιλά). Το σύνολο των εξαγωγών προς Ισπανία και Ιταλία ανέρχεται σε 57,95 εκατ. κιλά για το 2019 και το σύνολο των εξαγωγών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν για την περίοδο αναφοράς είναι 84,82 εκατ. κιλά. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των ποσοτήτων που διατέθηκαν σε τρίτες χώρες την ίδια χρονιά ανήλθε σε 26,87 εκατ. κιλά.
ΠΗΓΗ : FOODReporter/ Γιώργος Λαμπίρης