• Ταυτότητα
  • Διαφήμιση
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
13 °c
Parnassos
11 ° Πα
5 ° Σα
5 ° Κυ
2 ° Δε
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
  • Σύνδεση
  • Εγγραφή
iparnassos
planet_books_Adv
  • Βοιωτία
    • Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας
    • Δήμος Λεβαδέων
    • Δήμος Ορχομενού
  • Φθιώτιδα
    • Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας
    • Δήμος Λαμιέων
    • Δήμος Λοκρών
  • Φωκίδα
    • Δήμος Δελφών
    • Δήμος Δωρίδας
  • Παρνασσός
  • Στερεά
  • Ελλάδα
  • Αθλητισμός
    • Ποδόσφαιρο
    • Μπάσκετ
    • Άλλα Σπορ
  • Πολιτισμός
  • Εκδηλώσεις
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Βοιωτία
    • Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας
    • Δήμος Λεβαδέων
    • Δήμος Ορχομενού
  • Φθιώτιδα
    • Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας
    • Δήμος Λαμιέων
    • Δήμος Λοκρών
  • Φωκίδα
    • Δήμος Δελφών
    • Δήμος Δωρίδας
  • Παρνασσός
  • Στερεά
  • Ελλάδα
  • Αθλητισμός
    • Ποδόσφαιρο
    • Μπάσκετ
    • Άλλα Σπορ
  • Πολιτισμός
  • Εκδηλώσεις
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
iparnassos
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
Αρχική Φωκίδα Δήμος Δελφών

Αίτημα του Δήμου Δελφών για αύξηση των μεταλλευτικών τελών

Π. Ταγκαλής: «Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε από τον πλούτο της περιοχής μας»

13 Ιανουαρίου, 2021
σε Δήμος Δελφών, Φωκίδα
0 0
0
metalia_iparnassos
0
SHARES
155
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Αίτημα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα κατέθεσε ο Δήμος Δελφών, ζητώντας την αύξηση του ποσοστού τελών και δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας, που βεβαιώνονται και εισπράττονται από το Δημόσιο και διατίθενται στο Δήμο Δελφών, από το 20% που ισχύει σήμερα στο 40%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ν. 4042/2012 (ΦΕΚ 24 Α) στο άρθρο 63 παρ. 2 και το Ν. 4203/2013 (ΦΕΚ 235 Α) στο άρθρο 12 παρ. 2 προβλέπεται ότι από τα μισθώματα που βεβαιώνονται και εισπράττονται ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας του Δημοσίου σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους, ποσοστό ύψους είκοσι τοις εκατό (20%) διατίθεται στους Δήμους εντός των ορίων των οποίων διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το Ν. 4203/2013 (ΦΕΚ 235 Α) στο άρθρο 12 παρ. 3 περ. 2, σε εξαιρετικές περιπτώσεις που διαπιστώνονται από τους οικείους Υπουργούς, το ποσοστό του τέλους για ενεργές παραχωρήσεις μεταλλείων που διατίθεται στους οικείους Δήμους δύναται να αναπροσαρμόζεται σε ψηλότερα επίπεδα χωρίς αυτό να μπορεί να υπερβεί το 40%.

Αιτιολογώντας το αίτημά του, ο Δήμος Δελφών, παρέθεσε μία σειρά λόγων που συνιστούν την αύξηση του τέλους, αναφέροντας μεταξύ αυτών τους παρακάτω:

– Ο Δήμος μας υπόκειται εδώ και πολλές δεκαετίες σε σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω της ύπαρξης και της φύσης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.
– Ο Δήμος μας έχει σε πολύ μεγάλο τμήμα του χαρακτηριστεί ως αποκλειστικής μεταλλευτικής δραστηριότητας (Αναθεώρηση Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ΦΕΚ 299 ΑΑΠ/2018, άρθρο 11 παρ. Γ : «Εξορυκτική βιομηχανική δραστηριότητα Ορυκτών Πρώτων Υλών»).
– Ο Δήμος μας βρίσκεται σε φθίνουσα δημογραφική εξέλιξη με ότι συνεπάγεται αυτό κοινωνικά και οικονομικά.
– Ο Δήμος μας αποτελεί περίπου τα 2/3 της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, η οποία είναι από τις πιο φτωχές της χώρας.
– Η πανδημία του «Covid-19» βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτός των άλλων έχει και πολύ μεγάλες οικονομικές συνέπειες, που έχουν επηρεάσει και επηρεάζουν και τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας.
– Ο Δήμος μας έχει πολλά οικονομικά προβλήματα με δεσμεύσεις λογαριασμών του και μεταξύ άλλων καλείται να αντεπεξέλθει σε μεγάλες ζημιές, που έχουν προκληθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2020.
– Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναπροσάρμοσε το αποδιδόμενο ποσοστό από βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα τέλη ενεργών παραχωρήσεων μεταλλείων από το 20 % στο 40 % στο Δήμο Αριστοτέλη (ΑΔΑ:6ΙΚΦ4653Π8-Ω6Λ)
– Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ίση αντιμετώπιση από την Πολιτεία σε όλους τους Δήμους της Ελλάδος.

Σε συνέχεια των παραπάνω ο Δήμος Δελφών αιτείται το ποσοστό 20% από τα τέλη, που βεβαιώνονται και εισπράττονται ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για ενεργές παραχωρήσεις μεταλλείων και διατίθεται στο Δήμο, να ανέλθει στο 40%. Σημειώνει επίσης ότι τα εν λόγω έσοδα διατίθενται αποκλειστικά σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου, οι οποίες υφίστανται τις επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, ανάλογα με το ποσοστό επιφανείας του χώρου εκμετάλλευσης, που εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων της κάθε μίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέχει του αιτήματος του Δήμου Δελφών, ακολούθησε και σχετική αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό του Βουλευτή Φωκίδας κ. Ιωάννη Μπούγα.

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, δήλωσε για τα παραπάνω: «Η κατάθεση του συγκεκριμένου αιτήματος βασίζεται σε μία σειρά λόγους οι οποίοι δεν μπορεί να αμφισβητηθούν. Όλα όσα αναφέρονται αποτελούν την αποτύπωση της πραγματικότητας που σήμερα βιώνει ο τόπος μας. Η πολιτεία οφείλει να ακούσει το αίτημά μας, αποδίδοντας δικαιοσύνη. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε και μας ανήκουν από τον πλούτο της περιοχής μας».

ShareTweetSend
Παρακαλώ συνδεθείτε για να συμμετάσχετε στη συζήτηση

Like us on Facebook

  • Δημοφιλή
  • Σχολιασμένα
  • Τελευταία
chionodromiko kentro parnassou_iparnassos

Λειτουργία τριών χιονοδρομικών κέντρων, για αθλητές

21 Φεβρουαρίου, 2021
panagiotis aygeris_iparnassos

Απέραντη θλίψη στην Πολύδροσο Φωκίδας

22 Φεβρουαρίου, 2021
Στο ΣΣ  Τιθορέας από σήμερα το μεσημέρι το ΄΄Λευκό Βέλος΄΄ – ΦΩΤΟ

Στο ΣΣ Τιθορέας από σήμερα το μεσημέρι το ΄΄Λευκό Βέλος΄΄ – ΦΩΤΟ

21 Φεβρουαρίου, 2021
panagiotis aygeris_iparnassos (1)

Με ένα συγκινητικό κείμενο αποχαιρετούν οι συμμαθητές τον Παναγιώτη Αυγέρη

25 Φεβρουαρίου, 2021
covid 19_iparnassos

Επεκτείνεται η διασπορά στη Φθιώτιδα

23 Φεβρουαρίου, 2021
sxoleio_erateini

Τρομοκράτηση δασκάλων από τις Πρωτοβάθμιες Βοιωτίας και Φωκίδας καταγγέλλει η ΔΟΕ!

26 Φεβρουαρίου, 2021
frouri_amfissas_iparnassos

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς

26 Φεβρουαρίου, 2021
Zekentes_thanasis_dimarxos

“Θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας για τα πλευρικά διόδια”

26 Φεβρουαρίου, 2021
astynomia

“Μπούκαρε” να κλέψει σε σπίτι στη Λαμία, αλλά συνελήφθη!

26 Φεβρουαρίου, 2021
dimotiko_simvoulio_delfon

Με σημαντικά θέματα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Δελφών

26 Φεβρουαρίου, 2021
  • Ταυτότητα
  • Διαφήμιση
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
iparnassos_mainlogo

nowtopia_mainlogo © 2020 - 2021 | Designed with 💗 by ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ

Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Βοιωτία
  • Φθιώτιδα
  • Φωκίδα
  • Παρνασσός
  • Αθλητισμός
  • Πολιτισμός
  • Εκδηλώσεις
  • Οικο-περιβάλλον
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άρθρα και απόψεις

nowtopia_mainlogo © 2020 - 2021 | Designed with 💗 by ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ

Καλως ορισες πισω!

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας παρακάτω

Ξέχασες τον κωδικό σου? Εγγραφείτε

Δημιουργία νέου λογαριασμού!

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για εγγραφή

*Με την εγγραφή σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τους Όρους και Προϋποθέσεις και την Πολιτική Απορρήτου.
Ολα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Σύνδεση

Ανακτήστε τον κωδικό πρόσβασής σας

Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας για να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Σύνδεση
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για χρήση cookies. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου.