Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας ζητά να αποζημιωθούν οι παραγωγοί φιστικιού και αμυγδάλου για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις τιμές και στην πώληση των προϊόντων.
Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην εστίαση και το λιανεμπόριο, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν ελαχιστοποιήσει την ζήτηση στην αγορά. Απόρροια όλων αυτών, είναι η πτώση των τιμών διάθεσης σε αγροτικά προϊόντα, όπως το φιστίκι και το αμύγδαλο.
Στο κελυφωτό φιστίκι, οι τιμές έχουν υποστεί μια μείωση της τάξης του 45%, όπως μαρτυρούν και σε κοινή επιστολή τους οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μάκρης και Μώλου – Θερμοπυλών.
Την περυσινή χρονιά, οι τιμές κυμαίνονται στα 10€/κιλό για το ανοιχτό κελυφωτό φιστίκι και 8€/κιλό για το κλειστό και οι αντίστοιχες φετινές ανέρχονται στα 5,5€/κιλό για το ανοικτό και 4,5€/κιλό για το κλειστό.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στα αμύγδαλα, με την τιμή ψίχας να κυμαίνεται φέτος στα 5,5€/κιλό, όταν πέρυσι άγγιζε τα 8,5-9€/κιλό.
Ο Θέμης Χειμάρας σε δήλωσή του, υπογραμμίζει:
“Με ερώτησή μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ζητώ την εξέταση της ενίσχυσης των παραγωγών φιστικιού και αμυγδάλου.
Η αναστολή λειτουργίας στην εστίαση και το λιανεμπόριο, είχαν ως συνέπεια οι μειώσεις των τιμών πώλησης να αγγίζουν το 50% των αντίστοιχων περυσινών.
Η στήριξη των παραγωγών μας, θα επιστρέψει σε έναν βαθμό την αντιστάθμιση του υψηλού κόστους παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος, η οποία οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας.
Το φιστίκι και το αμύγδαλο αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες παραγωγές της Φθιώτιδας και της χώρας, και οφείλουμε να τις στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο”.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη
Θέμα: «Αποζημίωση λόγω Covid-19 και ενίσχυση των παραγωγών φιστικιού και
αμυγδάλου.»
Στη χώρα μας, οι δενδροκαλλιέργειες κατέχουν ένα εξέχον ποσοστό της εγχώριας
αγροτικής παραγωγής με μεγάλο τμήμα του να απορροφάται από εγχώριους παραγωγικούς
κλάδους, όπως είναι η εστίαση και η βιομηχανία καλλυντικών, ενώ σημαντικές ποσότητες
διοχετεύονται και στις διεθνείς αγορές. Αυτή η δυναμική των προϊόντων στις αγορές,
οδηγεί ολοένα και περισσότερους παραγωγούς να στρέφονται στη δενδροκομία και να
επενδύουν στις δενδροκαλλιέργειες.
Στη Φθιώτιδα την τελευταία πενταετία, καταγράφεται μεγάλη αύξηση φυτεύσεων
δενδρωδών καλλιεργειών, ιδιαίτερα φιστικιών και αμυγδάλων, τα οποία αποτελούν
εξαγώγιμα προϊόντα με συγκριτικά πλεονεκτήματα παγκοσμίως.
Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της φορολογίας
που επέβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση και των παράνομων ελληνοποιήσεων. Την ίδια
στιγμή οι παραγωγοί μας, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της
κλιματικής αλλαγής, τόσο σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες, όσο και με την εξάπλωση
ασθενειών και εντόμων που βλάπτουν, πολλές φορές ανεπανόρθωτα, τα δέντρα.
Φέτος οι παραγωγοί μας, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα όσα δεινά προκαλεί
η εξάπλωση του κορονοϊού στις αγορές. Η εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης, εκτός από τις
μεγάλες δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες, επέφερε σφοδρά πλήγματα
στην οικονομική κα στην επιχειρηματική ζωή παγκοσμίως. Τομείς όπως ο τουρισμός και η
εστίαση, δέχθηκαν βίαια και βάναυσα πλήγματα από τον απότομη και διαρκή παύση της
λειτουργίας τους, συνέπεια της οποίας ήταν και η μεγάλη μείωση στην κατανάλωση
αγροτικών προϊόντων.
Απόρροια όλων αυτών, είναι η πτώση στις τιμές πώλησης, η μειωμένη ζήτηση στα
προϊόντα αυτά, τα οποία παραμένουν αδιάθετα σε ποσοστό που αγγίζει σε ορισμένες
περιπτώσεις και το 80%.
Αναφορικά με το κελυφωτό φιστίκι, οι τιμές έχουν υποστεί μια μείωση της τάξης
του 45%, όπως αναφέρουν και σε κοινή επιστολή τους οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μάκρης
και Μώλου – Θερμοπυλών.
Πέρυσι, οι τιμές κυμαίνονται στα 10€/κιλό για το ανοιχτό κελυφωτό φιστίκι και
8€/κιλό για το κλειστό, όταν οι αντίστοιχες φετινές ανέρχονται στα 5,5€/κιλό για το ανοικτό
και 4,5€/κιλό για το κλειστό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα αμύγδαλα, μιας και που η τιμή
ψίχας κυμαίνεται φέτος στα 5,5€/κιλό, όταν πέρυσι άγγιζε τα 8,5-9€/κιλό.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός,
Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η καταβολή
αποζημίωσης στους παραγωγούς φιστικιών και αμυγδάλων, ώστε να αναχαιτιστούν οι
συνέπειες της πανδημίας στην κατανάλωση, στις τιμές πώλησης και στις εξαγωγές των
παραγόμενων προϊόντων;
Ο ερωτών Βουλευτής
Θεμιστοκλής Αθ. Χειμάρας