Σε πολιτική αντιπαράθεση ήρθαν οι παρατάξεις της δημοτικής Αρχής και κυρίως του Θάνου Ασημάκη για το ζήτημα της ύπαρξης ή μη πραγματικής βούλησης για συναίνεση από την πλειοψηφία στην συνεδρίαση του Δήμου Δωρίδος που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τηλεδιάσκεψη. Αντικείμενο της διαφωνίας και της κατάθεσης συγκρουόμενων θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα ήταν η πρόταση από πλευράς “Οράματος για τη Δωρίδα” για σύσταση διαπαραταξιακών επιτροπών για τη διαχείριση των Αστικών Λυμάτων και τη Διαπραγμάτευση Ανταποδοτικών και Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.
Με την εισήγηση, εκτός από την παράταξη της δημοτικής Αρχής, την αντίθεσή τους εκδήλωσαν η Λαϊκή Συσπείρωση και η ανεξάρτητη σύμβουλος Μαρία Καζανά με το επιχείρημα ότι οι επιτοπές δεν έχουν να προσφέρουν κάτι πρόσθετο από το δημοτικό συμβούλιο στα δύο συγκεκριμένα ζητήματα, ενώ ανάλογη θέση διατύπωσαν και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Η στάση αυτή αποτέλεσε το έναυσμα στην παράταξη Ασημάκη να χαρακτηρίσει ως προσχηματική την προτροπή Καπεντζών για συνεργασίες αποδίδοντάς του την μομφή ότι θέλει πειθήνιους συνεργάτεςς, με τον Δήμαρχο Δωρίδος να εγκαλεί την πλειοψηφία για στείρα και διαρκή άρνηση στις συνεδριάσεις της δημοτικής αντιπροσωπείας και των θεμάτων που έρχονται προςς ψήφιση.
Σύμφωνα με την εισήγηση Ασημάκη, οι δύο επιτροπές προορίζονταν να λειτουργούν ως συμβουλευτικά όργανα για την επεξεργασία και εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο θεμάτων που σχετίζονται αφενός µε την καταγραφή και διερεύνηση λύσεων με τη διαχείριση των αστικών λυμάτων του δήμου και αφετέρου που σχετίζονται µε την διαπραγμάτευση κάθε ανταποδοτικού και αντισταθμιστικού ωφελήματος του δήμου.Η δε σύνθεσή τους θα ήταν πέντε μέλη, τα τέσσερα εκ των οποίων θα προέρχονταν από τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, ένας από κάθε παράταξη και ένα ο δήμαρχος, ως Πρόεδρος των επιτροπών αυτών.
“Προχωρήσαμε στην κατάθεση της πρότασης αυτής γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε το Δήμο, να υπάρχει συνεργασία και, κυρίως, διαφάνεια. Ειδικότερα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διάθεση κονδυλίων σχετικά με τις δράσεις που έχουν αντικείμενο οι επιτροπές. Άλλωστε, πρόκειται για καθαρά γνωμοδοτικού χαρακτήρα όργανα”, υπογράμμισε επιχειρηματολογώντας σχετικά ο επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για τη Δωρίδα”.
“Όταν θέλουμε κάτι να μη λυθεί, τότε κάνουμε και από μία επιτροπή. Δε νομίζω ότι έχουν να προσφέρουν κάτι οι επιτροπές αυτές, είμαστε δημοτικό συμβούλιο και μπορούμε να συζητάμε αυτά τα θέματα εδώ”, είπε ο Γιάννης Λάιος και τόνισε ότι η παράταξή του καταψηφίζει τη δημιουργία των επιτροπών αυτών.
“Η πρόταση για τις επιτροπές αυτές είναι προσχηματική. Λέμε ναι σε σύσταση επιτροπών, όπου όμως χρειάζεται. Το αποδείξαμε και πρόσφατα με τη σύσκεψη που κάναμε στο Ευπάλιο για τις εκδηλώσεις του 2021”, τόνισε ξεκινώντας των πρωτολογία του ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής και συνέχισε αναφέροντας: “Αν πούμε τώρα ναι για τα λύματα, τότε θα πρέπει να φτιάξουμε επιτροπή και για τα ρέματα, για τα σκουπίδια, για το περιβάλλον και για ένα σωρό άλλα θέματα εξίσου σπουδαίας σημασίας. Αν μας ζητήσουν στοιχεία από την Περιφέρεια ή την Αποκεντρωμένη, δεν θα απαντήσει καμία γνωμοδοτική επιτροπή. Τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο θα ψάξουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε επιτροπές για όλα”.
Η τοποθέτηση αυτή Καπεντζώνη προκάλεσε την αντίδραση και τη διαφωνία του Θάνου Ασημάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον Δήμαρχο με τη σειρά του για προσχηματικές επικλήσεις σε συναίνεση. “Στο χωριό μου λένε ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Από ό,τι φαίνεται, όμως, δεν θα υπάρξει κανένα πήδημα εδώ. Τα λόγια του Δημάρχου για συναινέσεις είναι κούφια λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις”, υπογράμμισε, για να συμπληρώσει τονίζοντας τα εξής:
“Ο Δήμαρχος φαίνεται πως θέλει συνεργάτες να του λένε ναι σε όλα, όπως κάνει η ομάδα του και οι μεταγραφές του. Δεν περιμέναμε ότι θα δεχόσασταν τη δημιουργία των επιτροπών. Το πόσο επιτυχημένη είναι η δημοτική Αρχή το είδαμε και στα ανταποδοτικά που πήραμε για τις ανεμογεννήτριες στην Ψαρομύτα”.